Cont personal

Muzica - un stil de viata?

autor: echipa GP

 
Similare
Muzica joaca un rol important in procesul de invatare, in comunicarea interculturala si in...
 
Fiecare generatie de adolescenti si-a avut propriii idoli. Sa ne amintim numai de Beatles,...
 
Taguri: muzica    tinerilor  artistii  morala 
Muzica joaca un rol important in procesul de invatare, in comunicarea interculturala si in general, in vietile noatre. Fiecare din noi are un tip de muzica preferat, un artist preferat, o melodie preferata si muzica pe care o ascultam spune multe despre personalitatea noastra. Insa, mai nou, se pare ca persoalitatea noastra este influentata de muzica pe care o ascultam si nu invers. Cel putin asa se spune despre tinerii de azi, care isi fac din artistii preferati modele de urmat in viata si din versurile canteceleor, dictoane dupa care se ghideaza.
 
Pentru ca muzica este atat de importanta in cultura tinerilor, se pare ca fiecare adolescent are "un soundtrack al vietii sale". Dar este muzica doar un hobby nevinovat sau e mai mult de atat?

Daca urmarim media, vom observa ca anumite grupuri, asociate cu anumite genuri muzicale (hard rock, heavy metal, rap) sunt aratate cu degetul de cate ori ceva merge rau in comuniatea lor. Daca s-a dat o spargere la un magazin de cartier, cu siguranta copiii aceia cu sapca intoarsa, care asculta mereu muzica hip-hop, sunt de vina. Dar au genurile muzicale capacitatea de a influenta comportamentul tinerilor atat de mult incat sa-i duca la infractiuni sau alte comportamente periculoase?

Incidente legate de adolescenti si muzica

In 1999, doi liceeni ameriani din Colorado au intrat inarmati in licelul Colombine, la care invatau, si au ucis 12 elevi si un profesor, ranind inca 24 de persoane. Dupa ce s-a aflat ca cei doi ascultau muzica heavy metal si goth canalele media au dat vina imediat pe muzica si pe artistii care transmit mesaje prea violente. Principalul vinovat a fost considerat cantaretul Marilyn Manson, care a aparut in documentarul "Bowling for Columbine" al lui Michael Moore, spunand ca s-a dat vina pe el pentru simplul fapt ca este un rebel care face ce vrea, cand vrea, pentru ca imaginea lui "vinde".
Acelasi gen de muzica a fost blamat si in 2006, cand Kimveer Gill, a deschis focul la colegiul Dawson din Montreal, Canada. Si cu siguranta va amintiti de cele cateva sinucideri ale unor tineri romani, puse pe seama curentului emo si a muzicii specifice acestuia.  

De ce media a mentionat ce fel de muzica ascultau criminalii? Raspunsul e simplu: panica morala. Acest termen se refera la reactia pe care o avem fata de ceva, bazandu-ne pe o perceptie care, de multe ori, este exagerata sau subiectiva. Dupa cum a afirmat Marilyn Manson, el crede ca reprezinta lucrurile de care oamenii se tem. Panica morala porneste exact de la asa ceva. Adesea pornita din stereotipii, panica morala eticheteaza anumite grupuri, uneori pe nedrept. Cand ne temem de ceva, cel mai usor este sa dam vina pe un anumit grup sau subgrup, dar nu este neaparat si cel mai corect lucru de facut.

Deci exista sau nu o legatura?

Specialistii in psihologia copilului spun ca nu se poate vorbi despre o relatie cauza-efect, insa ei sugereaza ca si muzica poate fi un factor ce contribuie la comportamentul tinerilor.
Raspunsul nu poate fi un simplu Nu sau un DA. Problema este mai complicata de atat. Este adevarat ca muzica influenteaza intr-o anumita masura coportamentul tinerilor, este adevarat ca asasinii de la liceul Colombine si de la colegiul Dawson ascultau muzica heavy methal si goth, dar acestia erau numai cativa dintre fanii acestei muzici. Marilyn Manson si ceilalti artisti vand milioane de discuri in toata lumea. Daca muzica lor ar indemna la crima nu ar aparea acelasi comportament si la ceilalti fani ai lor?
Fara sa uitam aceasta concluzie, trebuie sa ne gandim ca intr-o masura mai mare sau mai mica, adolecentii sunt influentati de muzica pe care o asculta. Nu numai artistii rap sau hard rock includ mesaje nepotrivite in cantecele lor, ci si cei aparent inofensivi si la moda.

Temele cele mai des intalnite sunt:

  • promovarea aloolului si a drogurilor ca fiind "cool", "glamour",
  • promovarea sinuciderii ca o alternativa sau o solutie,
  • violenta grafica din videoclipuri,
  • preocuparile pentru ocult, satanismul, sacrificiul de persoane,
  • sexul cu toate formele sale mai putin acceptate: sadismul, masochismul, incestul, violenta fata de femei.
Ce aveti de facut pentru a va proteja copiii?

Ideal ar fi sa nu asculte cantece cu mesaje periculoase, macar la varste fragede. Cei de peste 16-17 ani pot face diferenta intre o melodie si o realitate, intre persoana din viata de zi cu zi si cantaretul de pe scena. Cei mai mici s-ar putea sa confunde unele aspecte si sa creada ca este "cool" sa fii rebel, sa faci sex cu toti cei pe care ii cunosti, sa consumi alcool. Daca adolescentul dumneavoastra nu vrea sa renunte la muzica preferata, ascultati impreuna cu el melodiile si comentati ceea ce spune artistul. Explicati-i ca un cantaret este in acelasi timp si un actor, ca personalitatea lui de pe scena nu corespunde intotdeauna cu cea reala (o femeie fatala pe scena poate sa fie o mama model in viata reala), ca artistii spun unele lucruri pentru ca sunt la moda, nu neaparat pentru ca ar crede in ele.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro