Cont personal

Anturajul si influentele sale

autor: Echipa GP

 
Similare
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Pe masura ce copilul creste incepe sa isi dezvolte independenta si doreste sa obtina...
 
Cand adultii se despart, de regula au de suferit copiii. Ce am putea face, ca parinti, atunci...
 
Poate ca acum 20 ani era mult mai greu sa gasim o jucarie care sa stimuleze creativitatea...
 
In ziua de astazi, adolescentii intampina numeroase probleme. Tentatiile sunt mari iar...
 
Taguri: intrun  anturaj  luati  parintilor  atunci 
Pe masura ce copilul creste incepe sa isi dezvolte independenta si doreste sa obtina respectul pentru a se putea afirma. Perioada adolescentei marcheaza inceputul acestei etape si este acompaniata de schimbari hormonale, crize psihice puternice si multe altele. In incercarea de a-si gasi o identitate, adolescentul cauta intelegere, doreste sa aibe persoane in care sa se poata increde si care sa ii fie puncte de sprijin.

Ideal ar fi ca si parintii sa poarte un rol in acest episod, in caz contrar acele "personaje" vor fi jucate de catre oricine este dispus - prieteni, colegi sau chiar straini (prin intermediul internetului totul devine mai usor). Si pentru ca nu are sens sa povestim despre cazurile fericite in care adolescentul este intr-un anturaj nemaipomenit si are o legatura stransa cu parintii ne putem indrepta putin atentia catre cazurile opuse in care exista probleme legate de anturaj.

Comunicarea deschisa

As vrea totusi sa subliniez faptul ca de cele mai multe ori se ajunge in astfel de situatii nu datorita lipsei suportului parintilor ci oferirea sa intr-un mod necorespunzator, strain adolescentului. O singura discutie la o anumita varsta spre exemplu nu va face decat sa puna participantii intr-o stare fie de nervozitate fie de penibilitate. Comunicarea deschisa trebuie sa fie constanta si sa inceapa de la cele mai mici varste.  Daca, dupa ani de zile in care legatura dintre parinte si copil a fost una formala, schimbarea catre o comunicare deschisa  nu se poate produce in 2 minute. De fapt este chiar greu de obtinut asa ceva intr-un astfel de moment.

Totusi, in situatiile in care legatura dintre adolescent si familie nu este una ideala exista inca metode prin care puteti indruma tanarul. Dupa cum probabil v-ati dat seama, anturajul inseamna mult pentru el si implicit il va influenta direct. Dar atentie, nu dati vina pe anturaj pentru orice nu merge cum trebuie. Fiecare isi alege cercul de prieteni si nu invers. De altfel, de multe ori parintii dau vina pe anturaj pentru tot ce e negativ uitand sa mai observe si influentele pozitive. Acestia ii pot oferi increderea in sine sa faca lucruri pe care in mod normal nu ar avea curajul sa le faca, sa isi creeze obiective mult mai mari decat ar fi facut-o in mod normal etc. Spre exemplu o persoana pasionata de muzica, involuntar, poate sa cultive simtul artistic in cei din anturajul sau. Dar acestea sunt deja analize particulare.

Personalitatea adolescentului


Pentru a evita astfel de situatii este recomandata  intelegerea faptului ca adolescentul nu este o bucata de lemn care poate fi modelata dupa bunul plac al parintilor. Doar el este cel care poate lua deciziile importante, scopul celor din jur, implict al parintilor, fiind cel de sfatuitor. Ajutati-l sa ia decizile corecte pentru el, nu le luati dumneavoastra pentru el.

Predicile nesfarsite nu sunt nici ele de folos. Este stiut faptul ca, in general copii fac ceea ce vad si nu ceea ce aud. Cel mai bun exemplu este cel pe care il dati prin actiunile pe care le luati. Iar din pacate, copii tind sa vada dincolo de aparente cu toate ca nu inteleg ceea ce vad. Deci jucatul unui rol in fata copilului sau alte tehnici asemanatoare tind sa nu aibe nici un efect. Intr-adevar, este greu sa renuntam la obiceiurile noastre, mai ales atunci cand ele sunt nocive (intr-un fel ramanem adolescenti la orice varsta) dar atunci cand scopul este multiplu este posibil sa merite efortul.

Desigur, toate aceste lucruri se adreseaza unor cazuri generale sau ideale. Pentru o analiza aprofundata, datele problemei sunt extrem de importante. Atunci cand este nevoie luati in considerare consultarea unui medic specialist (psiholog). In fiecare scoala exista un psiholog (sau asa ar trebui) care va poate oferi sfaturi sau indrumari fara nici un cost.

In cele din urma o comunicare sincera si deschisa de la o varsta frageda poate insemna mai mult decat pare. 
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro