Cont personal

Totul despre interesul sexual

autor: Dr. Marian Ciobanu

 
Similare
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
La baieti, instalarea semnelor de pubertate inaintea varstei de 9 ani defineste termenul de...
 
Incepe la fete intre 16 si 18 ani, iar la baieti intre 17-18 ani. Sfarsitul adolescentei este...
 
Are loc la fete, in medie, intre 9 si 13 ani, iar la baieti intre 11 si 13 ani, perioada in...
 
Taguri: sexuale  corp  baieti  experienta  sex 
Instalarea pubertăţii este însoţită de interes faţă de sex. La început, acest interes se centrează pe modificările corpului. Pe la 12-13 ani, începi să vezi băieţii cu alţi ochi. Dintr-o dată îţi place din ce în ce mai mult să-ţi petreci orele şi zilele discutând, privind şi visând la băieţi. Ai fantezii legate de iubire, sex şi căsătorie. La această vârstă, observi că persoane de sex opus sunt drăguţe şi interesante.

Adolescenţii petrec timp îndelungat în faţa oglinzii, examinându-şi în detaliu anumite părţi ale corpului.  Această preocupare timpurie este bazată pe dezvoltarea unei imagini acceptabile a corpului, mai degrabă decât pe senzaţii sau expresii erotice. Treptat, adolescenţii devin interesaţi de ceilalţi indivizi de vârsta lor. Au tot mai multe întrebări relativ la modificările corpului, la dezvoltarea şi caracteristicile sexuale ale sexului opus. Ei sunt fascinaţi de aspectele reproducerii umane, apoi devin treptat conştienţi de sentimentele şi dorinţele lor sexuale şi de modul în care acestea se nasc şi se exprimă.

Sexualitatea la adolescenti

Cei mai mulţi adolescenţi încep să experimenteze sexualitatea, prin atingeri sau jucându-se cu propriile organe genitale. Încep să-şi compare ideile cu cele ale altora, discută mult despre fete şi băieţi, despre "agăţat", despre întâlniri şi despre sex, spunând glume obscene, apelând la termeni de jargon, folosind termeni anatomici sau de fiziologia actului sexual şi schimbând între ei literatură, sau vizionând pe furiş filme cu caracter sexual şi pornografic. Aceste preocupări sunt motivate de dorinţa de a înţelege sexualitatea umană şi de a-şi exprima şi controla senzaţiile sexuale individuale.

Manifestari

Unii petrec destul timp imaginându-şi o romanţă pasională cu cineva special, sau au fantezii sexuale. Alţii se îndrăgostesc doar în taină şi destui îşi împărtăşesc dragostea reciproc.

Aceste sentimente romantice sau sexuale pot fi foarte puternice şi pot să ajungă să le domine gândurile, ceea ce uneori îi înspăimântă, dar sunt sentimente perfect normale şi naturale.

Treptat, adolescenţii devin interesaţi de experienţe sexuale cu un partener, din curiozitate, din dorinţa de stimulare şi de eliberare a tensiunii sexuale, sau din nevoia de afecţiune, dragoste, intimitate şi acceptare de către o altă persoană. La alţi adolescenţi, nevoia împlinirii şi asigurării afective este mai importantă decât aspectul fizic în sine.

Chiar când spune că va iubi o fată pentru restul vieţii, adolescentul nu este pregătit psihologic pentru aceasta. Băiatul are nevoie de siguranţă în profesie, pentru a-şi accepta o responsabilitate îndelungată în relaţiile sexuale.
Fetele caută un băiat pe care să-l iubească; ele se maturizează mai repede decât băieţii. Sunt deseori interesate de băieţi cu 2-3 ani mai în vârstă decât ele. Ca şi prietenii lor, fetele folosesc legătura de dragoste pentru a se simţi în siguranţă şi a se proteja de anxietatea separării de părinţi. ("Vei pierde dorul de părinţi/Şi visul de luceferi..."). Cu cât sunt mai nesigure de ele, cu atât mai uşor se aruncă în relaţii sexuale precoce cu băieţi, sau chiar cu bărbaţi mai vârstnici.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro