Cont personal

Relatiile sexuale in adolescenta - impactul lor asupra psihicului

autor: Echipa GP

 
Similare
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Încă de la pubertate, copiii încep să-şi petreacă tot mai mult din timpul liber în...
 
La inceputul perioadei scolaritatii mici (6/7-10/11 ani), copilul se afla in faza decentrarii...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
Incepe la fete intre 16 si 18 ani, iar la baieti intre 17-18 ani. Sfarsitul adolescentei este...
 
Taguri: sexuale  adolescenta  psihic  relatiile  sex 

Nu e de mirare ca adolescentii nostri isi incep viata sexuala tot mai repede. Tentatiile sunt multe, prietenii tot mai vulgari, iar glumele sunt "tari" daca au o nota sexuala. Oriunde intoc capul, tinerii se lovesc de cuvantul sex sau chiar de imagini concludente. Si atunci, mai suntem uimiti cand aflam ca adolescentii au primul contact sexual in jurul varstei de 14-15 ani?

Societatea in care traiesc ii "indeamna" sa se maturizeze. Fetele au tendinta sa adopte modele "de la televizor" si ajung sa se imbrace sau sa se fardeze incat e greu sa le ghicesti varsta. De partea cealalta, "baietii sunt baieti si e normal sa se comporte ca atare", spun gurile parintilor indulgenti. Fie printre prieteni, la serviciu sau in masina de la tata cu care se distreaza in timpul liber, tinerii simt nevoia sa experimenteze, sa simta, sa se laude. Dar sunt ei oare pregatiti, cu adevarat, pentru a-si incepe viata sexuala?

"La ce varsta pot avea o relatie sexuala?"

Relatiile sexuale in adolescenta nu reprezinta neaparat un lucru rau. Atata timp cat ambii parteneri isi doresc acest lucru si o fac "cu cap" totul e in regula.

18 ani este varsta legala si "normala" pentru a avea o relatie sexuala. Legala - deoarece s-a ajuns la concluzia ca atunci un copil devine matur, responsabil, poate avea propria opinie pertinenta. Tocmai de aceea, odata cu implinirea acestei varste obtii drepturi in societate, dar si obligatii, vei raspunde singur in fata legii pentru greselile late. Normala - deoarece se considera ca la 18 ani atat trupul cat si psihicul tau sunt pregatite pentru ceea ce urmeaza.

De aceea, la aceasta varsta "e bine" sa ai o relatie sexuala. Asta pentru ca ea presupune nu doar a face ceea ce-ti place, cu buna stiinta, ci si respectarea dorintelor si trairilor partenerului. Vorbim despre senzatii, asteptari, temeri, dar si despre perceptia perechii tale din punct de vedere fizic si relational, a atitudinilor lui, a propriilor sentimente, cuvinte, atingeri, promisiuni, iluzii sau fantezii.

De la ceea ce ne dorim noi sau cum am vrea sa se intample si cum ies lucrurile in realitate e o mare diferenta. Aceasta deosebire dintre relatia care exista de fapt si ceea ce ne inchipuim noi, nu duce decat la frustrare. Si asa apar intrebarile "Nu asa imi doream sa fie", "Am fost dezamagit/a", "Regret ca am acceptat".

De aceea, daca nu esti sigur ca iti doresti sa ai o relatie sexuala si nu intelegi ce semnifica ea, e bine sa mai astepti. Odata cu trecerea timpului, raspunsul va veni.

Cum ne pregatim psihologic pentru o relatie sexuala

Revenim la ceea ce e mai important in acest caz: varsta la care sexul poate fi acceptat de amandoi, varsta la care ei stiu ce fac, ce si cum se intampla, consecintele actului sexual dar si la cine sa apeleze daca se intampla ceva.

E bine sa stii cateva informatii despre anatomia si fiziologia organelor sexuale. Nu e o gluma. Astfel de cunostinte te pot scuti de accidente si traume. Din pacate, in zilele noastre, sunt multi adolescenti care, dupa un contact sexual, abia stiu ce s-a intamplat, nu pot vorbi despre el sau nu cer ajutor medical, daca e nevoie.

Pe de alta parte, e bine sa stim daca suntem pregatiti sa avem o relatie, in adevaratul sens al cuvantului, cu partenerul. Daca ne asumam relatia, daca avem aceleasi sentimente, trairi si daca le putem discuta cu el. Daca putem comunica orice cu acea persoana, inclusiv despre cum ne putem proteja de boli sau de-o sarcina nedorita.

Astfel, daca nu exista aceasta maturitate psihologica, adolescentul poate avea de suferit. Actul sexual il poate lua prin surprindere, sau, mai rau, poate fi o trauma. La fel se intampla si daca ne grabim pentru "a fi ca ceilalti" ori "ca sa nu ramanem in urma". Presiunea de orice tip, atunci cand vorbim de inceperea unei relatii sexuale nu duce la nimic bun, ci doar la suferinta si probleme psihologice.

"Daca o facem, sa fie cu cap"

Traumele dupa o relatie sexuala apar, de cele mai multe ori, cand ne trezim ca am contactat o boala sau, ca fata, am ramas insarcinata. Un copil la 18-19 ani sau o afectiune serioasa, luata in urma contactului sexual, isi pun intotdeauna amprenta asupra psihicului unui adolescent. Ca atare, pentru a scapa de toate aceste probleme, nu trebuie decat sa ne protejam. Fie ca e vorba de prezervative, anticonceptionale sau diafragme, trebuie sa le folosim, pentru a nu avea de suferit nici psihic si nici fizic.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro