Cont personal

Primul examen ginecologic al unei adolescente

autor: Dr. Marian Ciobanu

 
Similare
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Medicina modernă nu consideră virginitatea ca o contraindicaţie, pentru examenul...
 
Ca parinti, multi dintre dumneavoastra v-ati intalnit cu diagnosticul de anemie la adresa...
 
Pentru multi tineri, examenele constituie un motiv de teama sau chiar de panica. Din pacate,...
 
Taguri: medicul  examen  ginecologic  vagin  secretii 
Medicina modernă nu consideră virginitatea ca o contraindicaţie, pentru examenul genital; cele mai multe himene au deschiderea destul de largă pentru a permite introducerea unui deget, sau a unui tampon. Unele fete virgine la 19, ori mai mulţi ani, care se consideră sănătoase, nu se simt gata pentru un asemenea examen; nu trebuie forţate.

O adolescentă are nevoie de primul examen ginecologic (pelvin), dacă:
  • a făcut sex măcar o dată;
  • are un flux menstrual care durează mult;
  • are secreţii, sau dureri vaginale;
  • are dureri abdominale neexplicate, în partea de jos;
  • a fost abuzată sexual;
  • a ajuns la 16 ani (după unii specialişti, la 18), fără să aibă menstruaţie.
Examenul este o ocazie de a-ţi verifica sănătatea, a afla dacă ai vreo problemă, iar dacă eşti activă sexual, să vezi dacă ai boli cu transmitere sexuală sau sarcină. Cu aceasta ocazie, înveţi mai multe despre corpul tău şi ai ocazia să ceri lămuriri la întrebările pe care le ai.

Inainte de examen, doctorul sau asistenta medicală îţi pune întrebari despre sănătate, în general, şi despre activitatea ta sexuală. Este un moment memorabil din viaţa ta şi este normal să fii neliniştită.

Examenul ginecologic

Examenul ginecologic durează doar câteva minute şi include:

Extern: examinarea vizuală a regiunii pubice, părul şi distribuţia acestuia (prea mult păr ridică suspiciunea de exces de testosteron); semne de infecţie, edem sau secreţii (mirosul urât poate fi un semn de infecţie). Pe măsura procesului, medicul îţi explică, gradat, etapele examinării.  Medicul îndepărtează labiile cu degetul şi observă mărimea clitorisului; acesta poate fi mărit, când ai mult hormon masculin. Prin îndepărtarea mai mare a labiilor, medicul cercetează himenul; pentru a fi mai vizibil,  îţi poate cere să te scremi, ori să tuşeşti.

Intern: ţi se cere să te relaxezi, pentru a fi inserat un speculum subţire (instrument cu mâner şi două lamele, care se desfac) în vagin, încălzit în prealabil; cu acesta, pereţii vaginului sunt depărtaţi, pentru a fi inspectaţi, ca şi colul uterin, pentru leziuni sau secreţii anormale. Speculum-ul din plastic, de unică folosinţă, are în capăt o lumină, care se aprinde şi face mult mai vizibili pereţii vaginului şi colul uterin. Pe tot parcursul examinării, doctorul poartă mănuşi de unică folosinţă. Medicul ia un frotiu, pentru cultura de microbi şi proba Babeş Papanicolau (B-Pap). Urmează examinarea manuală a organelor interne. Medicul introduce blând un deget în vagin, apoi al doilea, iar cu cealaltă mână palpează abdomenul, pentru a preciza poziţia şi dimensiunea uterului, trompelor uterine şi a ovarelor. Rareori este necesară introducerea unui deget în vagin şi altul în rect (examen recto-abdominal), pentru a simţi mai bine organele pelvine. Medicul te avertizează că, atunci când îţi introduce un deget în anus, poţi avea senzaţia de defecare.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro