Cont personal

Prima experienta sexuala

autor: Echipa GP

 
Similare
Solicitările intelectuale tot mai largi, mai complexe şi multilaterale duc la modificări...
 
La nastere, mintea unui copil este ca o carte nescrisa, cu pagini albe. Peste 20 de ani va fi...
 
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Încă de la pubertate, copiii încep să-şi petreacă tot mai mult din timpul liber în...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
Taguri: sexuala  experienta  pubertate  adolescenta  parinte 

Daca faceti parte dintre parintii norocosi care dialogheaza cu adevarat cu adolescentii lor, va va mira secretomania care inconjoara prima relatie amoroasa a copilului dumneavoastra, ca sa nu mai vorbim despre subiectul tabu al primului contact sexual.

Si totusi, rolul dumneavoastra este sa-i oferiti sfaturi si sprijin la inceputul acestei etape hotaratoare. Cum procedati pentru a va sfatui copilul, fara sa dati impresia ca-i lezati intimitatea? Cum aflati daca experienta a fost pozitiva sau traumatica?

De ce se tem parintii
"Prima oara" inseamna mai intai de toate cunoasterea unui alt suflet, unei alte personalitati, unui alt trup. Pentru adolescenti, este o situatie de viata complexa, in care se imbina o multime de lucruri noi si, cateodata, incontrolabile.
Dar pentru parinti, toate aceste sentimente sunt eclipsate de o nelinistite si o grija legitime. Parintii se gandesc mai ales la fragilitatea copilului, se intreaba daca este gata sa incerce acest pas, sunt macinati de indoiala cu privire la calitatile "alesului" sau "alesei". De asemenea, isi dau seama de riscul contractarii unor boli cu transmitere sexuala sau de aparitia unei sarcini nedorite. Si apoi, mai exista un motiv de ingrijorare. O experienta sexuala traita mecanic, golita de sens poate lasa urme adanci, care vor fi hotaratoare pentru intreaga viata sexuala a viitorului adult. Parintii realizeaza ca prima experienta sexuala trebuie sa fie ultimul pas dintr-o indelungata cunoastere reciproca, sa vina ca o implinire a dragostei.

Respectati-i pudoarea
Oricare ar fi temerile dumneavoastra, asteptati ca impartasirea experientei traite sa vina de bunavoie din partea copilului dumneavoastra. Nu interveniti, nu cereti explicatii si marturisiri. Desi sentimentul ca vi se ascunde ceva atat de important nu este tocmai usor de acceptat, nu trebuie sa va supere atitudinea copilului. Majoritatea adolescentilor considera ca viata lor sexuala nu priveste pe nimeni, si cu atat mai putin pe parintii lor.
Asadar, nu solicitati baiatului sau fetei dumneavoastra sa va povesteasca ce s-a intamplat, sub pretextul ca sunteti in familie si va spuneti totul. Veti risca sa creati o distanta mai mare intre el si dumneavoastra si sa va ascunda cu si mai multa incapatanare ce se petrece in viata sa.

Informati-va copilul
In apropierea pubertatii, explicati-i fetei dumneavoastra lucrurile esentiale despre menstruatie, igiena intima, tranformarile care o asteapta: cresterea sanilor, aparitia pilozitatii... Daca doreste sa mearga la un ginecolog, alegeti-i un medic si insotiti-o la cabinet. Astfel, cand va veni momentul primei experiente sexuale, va fi informata despre metodele de contraceptie si despre riscurile sexului neprotejat. Daca aceste informatii nu o intereseaza, nu insistati.
Daca aveti un baiat, tatal trebuie sa initieze discutiile sau sa raspunda intrebarilor despre viata sexuala. Dar, nu va faceti iluzii, baietii prefera sa afle astfel de lucruri de la prieteni. Interventia parintilor trebuie sa vizeze un singur lucru: sentimentele sunt cele mai importante in relatia dintre un barbat si o femeie.
Daca adolescentul va pune intrebari, este inutil sa intrati in detalii legate de prima dumneavoastra experienta sexuala. Este mai bine sa-i oferiti explicatii de ordin general si sa nu cadeti in capcana locurilor comune, de genul "toti barbatii vor un singur lucru". Lasati-va copiii sa-si traiasca propriile experiente. Iluziile fac parte din viata si sunt necesare pentru maturizarea copilului.  


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro