Cont personal

Maturitatea sexuala

autor: Dr. Marian Ciobanu

 
Similare
Muzica joaca un rol important in procesul de invatare, in comunicarea interculturala si in...
 
La inceputul perioadei scolaritatii mici (6/7-10/11 ani), copilul se afla in faza decentrarii...
 
Perioada pubertatii marcheaza primul pas in trecerea catre maturizare si integrare in...
 
Incepe la fete intre 16 si 18 ani, iar la baieti intre 17-18 ani. Sfarsitul adolescentei este...
 
Are loc la fete, in medie, intre 9 si 13 ani, iar la baieti intre 11 si 13 ani, perioada in...
 
Taguri: sexual  relatii    sexul  tineri  sex 
Capacitatea de a controla emoţiile specifice vârstei şi de a le exprima într-un mod acceptabil necesită timp, dezvoltare fizică, afectivă, intelectuală, socială şi emoţională.
La început, părerea adolescentului despre sexualitate este deformată, nerealistă, cu multe informaţii greşite. Tinerii iau drept real ceea ce văd în mass-media şi sunt puternic influenţaţi de aceste modele. Sexul este prezentat ca fiind actul suprem de plăcere şi realizare, în jurul căruia oscilează totul, dar fără a avea în vedere vreo responsabilitate, cum ar fi controlul sarcinii, sau transmiterea de boli venerice, inclusiv SIDA.


În mod eronat, mulţi adolescenţi cred că, dacă se simt maturi, trebuie să aibă activitate sexuală sau că, dacă au deja un partener stabil, sexul este obligatoriu, ca o etapă firească, şi că sexul şi dragostea sunt unul şi acelasi lucru.

Maturitatea adolescentei şi a adultului tânăr se manifestă şi prin alte semne de comportare, în afara sexualităţii. Creşte capacitatea de a asuma responsabilităţi, de a iubi, de a aştepta, pentru a avea satisfacţie emoţională, de a lua în calcul viitorul şi de a-şi controla impulsurile agresive şi ostile.

Baiatul si fata matura

Băiatul maturizat emoţional devine capabil să stabilească o legătură de dragoste adevărată cu prietena sa. Sedus de feminitatea ei, îi va putea ierta cicăleala maternă şi îi va accepta sentimentele şi neliniştea, fără a se înfuria. El va începe să înţeleagă profunzimea şi oscilaţiile emoţiilor prietenei sale. Fata matură oscilează între interesul intens faţă de sine însăşi şi faţă de iubit. Ea are nevoie ca cei din jur să înţeleagă că stările ei de dispoziţie sunt legate de fluxul sexual şi de ciclul menstrual. Evită activitatea sexuală totală, la începutul şi mijlocul adolescenţei, pentru a putea atinge o maturitate sexuală completă. Ca fată, ai nevoie de condiţionare şi pregătire  pentru actul sexual cu cel pe care îl iubeşti. Dacă întreţii o activitate sexuală ocazională cu un băiat pe care nu-l iubeşti, rişti să nu găseşti împlinire şi să nu ai satisfacţii depline. Pentru a atinge o mulţumire completă în cadrul unei relaţii, ai nevoie de o legătură îndelungată, bazată pe dragoste şi încredere, înainte de a te dărui fizic cuiva.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro