Cont personal

Cum sa discuti cu un adolescent despre metodele contraceptive

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: contraceptive  sexuala  adolescent  metode  anticonceptionale 
Pentru a-ti ajuta adolescentul (si mai ales adolescenta) sa porneasca cu dreptul in viata sexuala trebuie, pe langa alte explicatii, sa-i povestesti cate ceva si despre metodele de contraceptie, despre avantajele si dezavantajele lor, astfel incat sa poata hotari singur/a care dintre ele i se potrivesc cel mai bine.
1. Metoda calendarului  - consta in numerotarea zilelor din cursul unui ciclu menstrual, astfel incat sa poata fi evitat contactul sexual in timpul zilelor fertile. Aceasta metoda este foarte riscanta, deoarece exista oricand riscul sa apara o dereglare de ciclu. In plus, ea nu este potrivita sub nicio forma unei adolescente, care nu are inca un ciclu menstrual foarte regulat.

2. Coitus interruptus - este de fapt un act sexual incomplet, prin intreruperea lui exact inaintea ejacularii. Prezinta, de asemenea foarte multe riscuri, deoarece un barbat cu mai putina experienta e posibil sa se controleze mult mai greu. De asemenea, lichidul eliminat de penis inaintea ejacularii poate contine cativa spermatoizi, suficienti pentru producerea unei sarcini nedorite.

3. Prezervativul - singura metoda contraceptiva care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Singurele lui dezavantaje sunt ca e supus mitului conform caruia placerea este diminuata in timpul unui act sexual protejat cu prezervativ si ca el se poate rupe sau aluneca daca partenerii nu au suficienta grija.

4. Pilulele contraceptive - ele au un continut hormonal si opresc ovulatia. Uneori ele sunt indicate si in tratamentul anumitor dezechilibre hormonale feminine sau in cazurile foarte grave de sindrom premenstrual. Totusi, ele nu trebuie luate la intamplare. Nu orice pilule contraceptive se potrivesc oricarei femei. In plus, ele pot avea efecte secundare foarte neplacute cum ar fi greata, durerile de cap, variatiile de greutate si scaderea drastica a libidoului.

5. Diafragma - cunoscuta si sub numele de prezervativ feminin. Este o membrana care se introduce in vagin exact inainte de actul sexual. Presupune masuri de igiena foarte stricte si actioneaza ca o bariera impotriva ajungerii spermatozoizilor la cervix. Ea este mult mai eficienta daca este folosita impreuna cu o substanta spermicida (care omoara spermatozoizii). Alte metode contraceptive asemanatoare sunt buretii si calotele cervicale.

6. Steriletul - este un dispozitiv care se monteaza in interiorul uterului, impiedicand fixarea ovulului deja fertilizat. Este recomandat doar la varste mature si poate duce la complicatii grave de genul sterilitatii.

7. Metode noi contraceptive, aparute in ultimii ani - plasturele cutanat, injectia hormonala contraceptiva, inelul vaginal

8. Metoda contraceptiva de urgenta - numita si pilula de a doua zi - consta intr-o doza mare de hormoni care se administreaza imediat dupa actul sexual neprotejat (intr-un interval de maximum 72 de ore). Poate duce la dereglari hormonale si de aceea nu este indicata folosirea acestei metode de mai mult de doua ori pe an.

Orice adolescent trebuie sa afle si sa fie constient de faptul ca si un singur contact sexual (fie el si primul) poate duce la o sarcina nedorita si ca singura metoda contraceptiva care il protejeaza de bolile cu transmitere sexuala este prezervativul. Asigura-te ca ai dat copilului tau toate aceste informatii si invata-l de asemenea cum se foloseste corect un prezervativ (pentru aceasta te poti ajuta de o banala banana). Uneori parintilor le este greu sa poarte acest gen de discutie cu adolescentii. De cele mai multe ori acestia capata informatiile despre viata sexuala din alte parti, se lasa influentati de prieteni sau de lucrurile pe care le afla de pe internet, toti acesti factori putand duce la dezastre pe care le poti preintampina foarte usor trecand de aceasta bariera a jenei si purtand o discutie deschisa, ca de la adult la aproape-adult.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro