Cont personal

Adolescentii si iubirea: ce atitudine trebuie sa aveti

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescent  sex  sexualitate  parinti  indragostit 
Adolescentul sau adolescenta voastra este indragostit/a si nu stiti ce atitudine sa adoptati? Confunda casa cu un hotel, nu mai vine la intalnirile de familie, refuza sa comunice? 
Primele povesti de dragoste. De la ce varsta putem incepe sa vorbim despre dragoste? De fapt, nu exista o varsta ideala ca sa iubim. Iubirile din copilarie sau tinerete nu sunt cele pe care le luam cel mai in serios. Pacat, deoarece sunt adevarate povesti de iubire pentru cei care le traiesc. Parintii au tendinta sa isi bata joc discret de micii indragostiti, desi ar trebui sa ia foarte in serios aceste elanuri in dragoste si ar trebui sa discute cat mai liber cu copiii lor. 

Cum se comporta un adolescent indragostit? Foarte des, adolescentul indragostit isi indreapta intreaga atentie inspre persoana iubita. Relatiile cu parintii nu mai sunt tensionate si asta nu mai genereaza anumite conflicte acasa. Este mai receptiv si devine mai autonom. Parintii se pot minuna de ceea ce se poate intampla, cum se poate schimba un adolescent care este indragostit. E mai bine sa ai un copil indragostit decat sa ai un copil care sta toata ziua in camera sa si se joaca pe calculator. Primele povesti de dragoste sunt foarte importante deoarece aduc cu sine o anumita autonomie; adolescentii au de acum inainte mijloacele psihice prin care sa isi traiasca relatia, luandu-i drept model pe adulti. Cateodata parintii se pot simti pierduti dar trebuie sa invete sa distinga dragostea pe care le-o poarta copilul lor de dragostea pe care o poarta prietenului sau prietenei. Cele doua sentimente nu sunt in concurenta, sunt complementare. Parintii trebuie sa se bucure de autonomia copiilor lor si sa fie prezenti in viata copiilor lor pentru a-i sprijini si pentru a le da sfaturi. 

Cum sa abordezi subiectul sexualitatii? Totul depinde de varsta. Pentru copiii de peste 15 ani. Parintii trebuie sa aiba grija sa nu le tina copiilor lor un discurs moralizator. Rolul lor este din contra sa ii informeze pe copii, sa ii previna asupra pericolelor la care se expun daca nu se protejeaza. Trebuie sa ii explicati copilului ca trebuie sa faca acest pas atunci cand are sentimente foarte puternice pentru partener. In ceea ce priveste copiii mai mici, pentru ei este un subiect relativ nou si tabu. Dar e bine sa purtati discutiile din timp. Explicati-i ca actul trebuie sa aiba loc cu cineva care este de acord. Fiecare parinte isi alege discursul in functie de propria sa morala, de religie si de mediul cultural al fiecaruia. Trebuie sa fie foarte bine informat asupra riscurilor pe care le presupune o relatie sexuala neprotejata. 

Vorbiti-i despre contraceptie. In ceea ce privesc fetele, propuneti-le sa mearga la un medic ginecolog, altul decat al vostru. 

Cum sa va ajutati copilul in cazul unei despartiri? Puteti inca de cand sunt mici sa le aratati filme, sa le cititi carti care contin povesti de dragoste care nu au un final fericit. Trebuie sa fiti foarte atente deoarece adolescentii pot trai despartirea ca o adevarata suferinta. Daca nu vrea sa vorbeasca cu voi, propuneti-i atunci un alt interlocutor care sa stie sa il ajute mai bine. Amintiti-va: adolescentii care sunt in pericol sunt cei care nu vorbesc despre problemele si suferintele lor.

Cum sa isi recapete increderea in iubire? Dati-i exemple pozitive traite de catre cei din anturajul vostru, care au trecut cu bine peste o despartire. Lucrul acesta le va da incredere si speranta. Parintii sunt uneori debusolati cand vine vorba despre povestile de dragoste ale copiilor lor. Sa se implice sau sa pastreze distanta, nu stiu cum sa se comporte! 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro