Cont personal

9 lucruri pe care adolescentul trebuie sa le stie despre sex

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: sex  tineri  adolescent  prieten  partener  relatie 
Perioada adolescentei corespunde cu o etapa fundamentala pentru descoperirea propriei sexualitati. Schimbarile fiziologice, prima menstra, primul contact sexual sunt experiente importante, si parintii au rolul de a sprijini intelegerea si parcurgerea lor, pentru ca adolescentul sa nu fie marcat in mod negativ de aceste evenimente. 
De aceea, incurajati dialogul dintre dumneavoastra si copil si ajutati-l sa depaseasca bine aceste etape, oferindu-i informatiile de care are nevoie pentru a se descoperi pe sine si in acest domeniu.

1. Pe scurt, despre fiziologie
Copilul trebuie sa invete tot ceea ce este necesar despre rolul si functionarea organelor sexuale. Lectiile de anatomie pe intelesul lui trebuie sa inceapa din copilarie si sa continue, revizuite si adaugite, in perioada adolescentei. Informatiile trebuie oferite treptat, pe masura ce copilul creste. Este important sa nu lasati aceasta indatorire in responsabilitatea prietenilor de joaca sau ale colegilor de scoala, pentru ca, odata cu aceste informatii tehnice, trebuie sa-i oferiti copilului niste principii de viata pe care nimeni altcineva nu i le poate insufla.

2. Imaginea de sine
Adolescentul trebuie sa inteleaga ca felul in care isi accepta si-si percepe aspectul fizic este strans legat de viata sa sexuala sau, mai bine zis, de o viata sexuala normala si sanatoasa. 

3. Genuri si sexe
Copilul trebuie sa invete cat mai curand diferenta dintre sexe, nu numai la nivel fiziologic, ci si social, comportamental si emotional. Explicati-i adolescentului dumneavoastra ca intre cele doua genuri exista si diferente de alt tip decat cele biologice. Este important ca el sa se raporteze corect la intregul univers sentimental si conceptual care constituie universul feminin/masculin.

4. O abordare matura
Nu faceti greseala de a considera sexualitatea un subiect tabu. Adolescentul trebuie sa priceapa ca viata sexuala este o constanta a unei vieti normale si trebuie sa isi accepte sexualitatea cu maturitate. 

5. Prima experienta sexuala
Discutati cu adolescentul dumneavoastra despre actul sexual, oferindu-i numai informatiile esentiale legate de protejare, de ceea ce presupune si de semnificatia acestui contact, care trebuie sa vina ca o completare fireasca a vietii sentimentale.

6. Cum se fac copiii
Este important sa explicati copilului, atunci cand poate pricepe, cum se realizeaza procesul de procreere. De asemenea, discutati cu fata dumneavoastra despre aparitia ciclului, despre rolul acestei schimbari si despre perioadele de fertilitate etc.

7. Metode de contraceptie
Orice adolescent, baiat sau fata, trebuie sa cunoasca mijloacele de protejare impotriva bolilor cu transmitere sexuala si impotriva unei sarcini nedorite, pentru a-si lua masurile necesare de precautie. 

8. Partenerul 
Explicati-i copilului dumneavoastra ca sexul este numai ultima etapa a unui lung proces de cunoastere reciproca a partenerilor si ca legatura care se stabileste intr-un cuplu este foarte pretioasa. Este bine sa realizeze ca trebuie sa protejeze si sa inteleaga sentimentele celuilalt partener si sa nu abordeze sexul ca pe o distractie sau ca pe o aventura.

9. Abuzul sexual
Este bine sa va invatati copilul sa faca diferenta intre o relatie sexuala normala si una abuziva.  

Oricare ar fi ordinea si abordarea pe care o faceti atunci cand discutati aceste subiecte, este bine sa va faceti copilul sa priceapa toate aceste reguli si sa inteleaga ca, si in acest domeniu, este nevoie de o adevarata educatie. Principiile si regulile se aplica si in viata sentimentala si in cea sexuala, fara discriminare. Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro