Cont personal

Obezitatea in adolescenta, o problema care poate avea urmari grave

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: obezitate    indice  corporal    greutate    adolescent 
Adolescenta este o perioada de construire a personalitatii. In liceu sau la facultate, privirile celorlalti sunt adesea greu de suportat. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, obezitatea se caracterizeaza printr-un exces de grasime si o greutate peste medie, care se datoreaza faptului ca se consuma mai mult decat se utilizeaza.
Pentru adolescenti, aceasta reprezinta o problema mai grava decat pentu adulti. Intr-o perioada in care incercarea de a se integra unui grup ocupa un loc de frunte intre prioritati, acest aspect poate reprezenta o piedica. Desigur, obezitatea este vazuta in viata de zi cu zi foarte diferit de la un individ la altul, dar in aceasta perioada, se cere o atentie sporita, mai ales din partea parintilor, din cel putin doua motive:
  1. Exista o legatura foarte directa intre supraponderalitatea in adolescenta si obezitatea la maturitate, care, mai departe, atrage dupa sine tot felul de probleme de sanatate.
  2. Adolescenta se caracterizeaza printr-o perpetua autoanaliza si autocautare a sinelui, care, in mare parte, incepe de la modul in care adolescentul este perceput de ceilalti. Si nu toti colegii de scoala sunt foarte atenti la sentimentele celorlalti si la faptul ca un cuvant poate fi suficient de veninos.
Obezitatea in adolescenta trebuie privita cu atentie, pentru ca poate avea urmari dintre cele mai grave, de natura fizica, psihologica sau relationala. Cauzele principale pentru obezitate sunt ereditatea, anumite afectiuni, factori psihologici, un regim alimentar gresit sau lipsa de exercitii fizice. Oricare ar fi situatia, se recomanda maxima atentie in modul cum se abordeaza situatia.

Indicele de masa corporala (IMC)

IMC poate fi luat in considerare incepand de la varsta de 15 ani, dar cu rezerve, pentru ca in perioada de crestere, lucrurile sunt un pic mai complicate. Reprezinta greutatea in kilograme impartita la patratul inaltimii. 

IMC = greutate (kg) ÷ (inaltime (m) x inaltime (m))

De exemplu, pentru cineva care cantareste 75 kg si are 1,80 m inaltime:
IMC = 75 ÷ (1,80 x 1,80) = 23,14
Daca IMC este egal sau mai mare de 25, se poate vorbi despre supraponderalitate.
Daca IMC este egal sau mai mare de 30, se poate vorbi despre obezitate.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro