Cont personal

De ce fumeaza adolescentii?

autor: Echipa GP

 
Similare
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Astazi, cand in toate casele exista un computer conectat la internet, accesul la materiale...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Copiii ar trebui educati si indrumati spre cultura inca de la varste fragede, rol care este...
 
Taguri: copilul  meu  fumeaza  fumat  tutun  sanatate  tanar 
Aproximativ 80% dintre adultii fumatori au dobandit acest obicei in adolescenta. Ca sa ramanem tot in zona cifrelor, este estimat ca aproximativ 5 milioane de copii de pe intreg globul vor muri prematur datorita deciziei pe care o iau la varsta adolescentei - aceea de a fuma. 

Tutunul este primul drog cu care iau contact tinerii si cei mai multi dintre ei ii testeaza gustul inainte de anii de liceu. 
Cei mai multi dintre adolescentii fumatori sunt din start cunoscatori ai riscurilor carora se expun. Cu totii cunoastem riscul crescut de cancer pulmonar pe care il au cei care fumeaza timp indelungat. Dar stiati ca efectele negative sunt resimtite inca din momentele actuale? O tigareta contine aproximativ 4000 de substante chimice, fiecare dintre ele potential otravitoare. Cele mai de temut sunt: nicotina, arsenicul, amoniacul, metanul, monoxidul de carbon, formaldehida, butanul. 

Asa cum va puteti imagina deja, chiar si cantitati reduse din substante otravitoare pot sa faca rau organismului. Iata cateva din efectele acestora:
  • fumatul slabeste substanta osoasa de la nivelul dintilor, determina mirosul urat al respiratiei
  • scade nivelul hormonilor de orice fel, iar cand vorbim de reproducere si infertilitate situatia nu este deloc una de neglijat
  • scade capacitatea de efort, de oxigenare si inima depune eforturi imense pentru activitati normale
  • plamanii isi micsoreaza volumul si isi reduc capacitatea functionala
  • scade rezista organismului la infectii, imunitatea avand serios de suferit.
  • complicatiile bolilor acute la care sunt expusi fumatorii sunt mai de temut.
De ce fumeaza adolescentii?
Dorinta adolescentilor de libertate si independenta este cea care sta la baza deciziei de a fuma. Ei fac ce vor si cand vor, nu ce li se spune si cand li se spune. Dar putem privi fumatul ca o subjugare in fata unui drog, una din cele mai mari dependente care va pune capat oricarei libertati. 

Se spune ca motivele tinerilor pentru a incepe sa fumeze sunt reprezentate de dorinta de afirmare, patrunderea in anumite cercuri, sentimentul rebelului adolescent, tristetea, sentimentul de parasire, deziluzia. Un studiu recent a demonstrat ipoteza ca fumatul contribuie consistent la dezvoltarea depresiei in randurile tinerilor. S-au folosit doua loturi de adolescenti: primul cuprindea tineri fara simptome ale depresiei, fumatori sau nu, iar cel de al doilea era format din tineri depresivi, nefumatori. 

Comparandu-se pe o perioada de cativa ani comportamentul celor doua loturi s-a descoperit ca cei care au dezvoltat depresie pe parcurs au fost fumatori, deci fumatul a fost un factor de predictie puternic; in celalalt grup persoanele depresive nu au avut o incidenta mare a dezvoltarii obiceiului de a fuma, de unde rezulta ca nu depresia determina fumatul ci fumatul contribuie la aparitia depresiei.
Felul in care se dezvolta si se formeaza tinerii depinde foarte mult, daca nu intr-o maniera esentiala de atmosfera si stilul de viata al familiei. Puterea exemplului, atentie!!! rau sau bun este graitoare; vom incuraja fumatul in randul adolescentilor oferindu-le zilnic  acest mod de viata. 

Ceea ce este impresionant la acest drog este puterea de adictie; desi doar 5% din liceenii fumatori sustin ca vor pastra acest mod de viata si mai tarziu, cifrele arata ca aprox 75% dintre ei vor fi fumatori si in urmatorii 6-9 ani. Incercati sa invatati tinerii adolescenti ca problemele pe care le au de infruntat in privinta fumatului sunt direct invers proportionale cu varsta la care fac cunostiinta cu el. O persoana care devine fumatoare la varsta de 13 ani va avea dificultati mari in a renunta, va avea o sanatate mai subreda si chiar o durata medie de viata mai scurta decat o alta care incepe sa fumeze la 21 de ani.

Nu trebuie neglijat faptul ca un fumator este foarte vulnerabil in a incerca noi senzatii care sa ii ofere mai usor, mai repede starea de bine; este binecunoscuta incidenta crescuta a consumului de droguri  (alcool, marijuana, cocaina) in randul fumatorilor.Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro