Cont personal

Anorexia la adolescenti

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Taguri: adolescentul    parintii  nervoasa  copilului  viata 
Anorexia nervoasa reprezinta o afectiune psihica prin care adolescentul refuza mentinerea unei greutati adecvate varstei si inaltimii sale. Acesti tineri, desi subponderali, au o frica intensa in ceea ce priveste castigul ponderal. Lucrurile sunt uneori mai grave astfel incat se ajunge la o perceptie gresita a propriului corp ca forma si dimensiuni si intr-un final negarea dusa la extrem a propriei greutati.

Cultura moderna a formelor suple impune standarde ridicate adolescentelor; astfel, indivizii predispusi genetic vor raspunde unei cure de slabire prin anorexie nervoasa. Realitatea socio-culturala a timpurilor noastre are un impact deosebit asupra dezvoltarii acestei afectiuni prin promovarea idealurilor de "suplu si frumos".
Psihologii incrimizeaza si  evenimentele dramatice de viata ca fiind cauzatoare de anorexie.
Incidenta generala a bolii este de 0,2% la populatia scolara dar aceasta creste la aproximativ 8% in cazul elevilor in scolile de balet sau modelling.
Ca prevalenta repartizata pe sexe, este stiut faptul ca fetele sunt expuse de 10 ori mai mult anorexiei decat baietii, mai ales in jurul varstei de 14-18 ani. Se considera o incidenta crescuta in medii socio-economice dezvoltate.

Rolul parintilor

Parintii trebuie sa joace rolul unui fin observator si sa se intereseze de schimbarile aparute in viata adolescentilor. Scaderile masive in greutate, alaturi de modificari ale comportamentului, refuzul alimentatiei, insomnia, excesul de laxative si ceaiuri depurative, retractia sociala, incetarea menstrelor in cazul fetelor sunt semne care alerteaza parintii.
Nu intotdeauna insa veti putea comunica cu adolescentul care are o parere negativa asupra propriului aspect; va veti lovi initial de refuzul propriei greutati, incercari de minciuna si eschivare, manipulari ale anturajului. Toate acestea fiind apanajul pacientului anorexic.
Cel mai adesea copilul dumneavoastra isi vede propriul corp ca pe un stigmat ce trebuie inlaturat; asadar va proceda la schimbari masive prin reducerea greutatii; el considera ca in acest mod va reusi in plan social si posibil profesional. Exista o frica permanenta de a castiga in greutate.

Complicatii si tratamente

Complicatiile infometarii sunt adesea fatale. Copii vor suferi de dezechilibre severe electrolitice, hipoglicemie,  miopatii, osteoporoza, petesii la nivelul corpului. Mortalitatea anuala este socotita de experti in jurul valorii de 0,6%.
Masurile terapeutice sunt complexe. Se va incepe cu o reechilibrare a functiilor vitale si in scurt timp va intra in actiune si terapia psihologica, nu de putine ori chiar medicatie psihotropa. Intreaga familie va avea nevoie de consiliere de specialitate pentru a pregati cat mai eficient mediul in care se va reintoarce adolescentul suferind. Exista cazuri in care anorexia nervoasa este doar o modalitate prin care se face cunoscuta o boala psihica a copilului ce a ramas latenta sau poate neobservata pana la un anumit moment; nu mica este surpriza parintilor cand afla ca au un copil suferind de o tulburare obsesiv compulsiva sau un deficit de atentie o data cu initierea tratamentul contra anorexiei nervoase.

Sfaturi pentru parintii

  • Ca parinte, daca observati manifestari ezitante sau extremiste ale copilului atunci cand vine vorba de alimentatie, incercati sa preveniti neplacerile instalarii bolii prin adoptarea unor masuri sanatoase de viata:
  • Oferiti alimente sanatoase cu regularitate, iunsotite uneori de stimulente si recompense
  • Nu sariti mesele
  • Petreci timp de calitate alaturi de copil prin plimbari, excursii, activitati casnice sau recreative
  • Nu impuneti reguli stricte si pedepde neiertatoare cu atat mai putin in imprejurari ce tin de alimentatie
  • Nu cultivati un anumit model  al perfectiunii corporale
  • Nu criticati aspru forma, greutatea sau proportiile corpului copilului
  • Incurajati copilul si adolescentul sa fie constient de propriile trairi si sentimente si sa le exprime liber, prin comunicare se elibereaza tensiunile de orice fel care se pot constitui in comportamente vicioase in legatura cu alimentatia.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro