Cont personal

Adolescentii si pericolul fumatului

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescenti    fumat    viciu    prieteni    parinti    copil 
Adolescentii sunt foarte sensibili la imaginea pe care i-o inspira un adult care fumeaza, asociind acest viciu cu o mai mare libertate, cu o nepasare fermecatoare, cu o dovada de putere sau cu o forta de atractie irezistibila.
Daca adolescentul dumneavoastra incepe sa fumeze avand astfel de motivatii, este bine sa-i deschideti ochii cu privire la efectele nocive ale acestui obicei, pe care prefera sa nu le observe. 

Cum actionati?

Majoritatea adolescentilor prefera sa fumeze pe ascuns, in curtea scolii sau in fata blocului, tragand repede un fum pe balcon sau profitand de prezenta unui prieten fumator pentru a avea un paravan. Ca parinte, va este insa usor sa descoperiti daca adolescentul dumneavoastra s-a apucat de fumat. Mirosul din haine, degetele ingalbenite, pachetele ascunse in dulapul de haine sau alte semnale asemanatoare il dau de gol imediat. De asemenea, daca majoritatea camarazilor sai fumeaza, poate fi un indiciu destul de bun ca si copilul dumneavoastra impartaseste acelasi obicei.

Pentru a evita acest joc de-a v-ati ascunselea, este preferabil sa comunicati intotdeauna cu adolescentul dumneavoastra si sa-i dati increderea ca va poate spune intotdeauna adevarul in legatura deciziile pe care le ia. Astfel, veti afla cat mai curand daca vrea sa se apuce de fumat sau daca deja s-a apucat, ceea ce va ofera un timp pretios de actiune.

Desigur, veti reactiona diferit in functie de varsta copilului. Daca cel mic are 15 ani, trebuie sa aveti o conduita ferma si sa-i interziceti, pur si simplu, acest viciu. Daca insa adolescentul dumneavoastra este mai mare, impunerea unei astfel de masuri se poate dovedi neproductiva. De aceea, este mai bine sa-i stabiliti niste reguli clare. Nu va fuma in casa, nu va fuma mai mult de 5 tigari pe zi sau va incerca sa fumeze tigari cat mai slabe.

Ce ii spuneti?

De asemenena, faceti-i o informare cat mai limpede asupra toxicitatii tutunului si dati-i date exacte despre continutul tigarilor, despre reactiile chimice degajate prin arderea tutunului si a hartiei etc. 
Cauzele pentru care un adolescent se apuca de fumat tin de un factor psihologic, de dorinta de a-si afirma independenta, revolta sau, dimpotriva, apartenenta la lumea adultilor. De aceea, este limpede ca trebuie sa evitati lectiile de morala. Se va simti mustrat ca un copil si va continua sa fumeze din spirit de fronda. In plus, veti pierde si minimul control pe care l-ati putea avea asupra viciului sau. In schimb, oferiti-i motivatii clare pentru care ar trebui sa renunte cat mai curand. 

Alegand sa fumeze, un adolescent crede ca isi intareste independenta si isi afirma puterea de a decide singur. Un mijloc bun pentru a combate fumatul este sa-i aratati ca, dimpotriva, ceea ce l-a facut sa fumeze este manipularea si ca hotararea de a fuma nu-i cladeste independenta, ci dependenta. Se cunoaste foarte bine ca nicotina induce dependenta si ca fabricantii de tigari cresc mereu procentul de nicotina existent in tigari, tocmai pentru a mentine si a augmenta dependenta. 

Nu-i spuneti ca fumatul este un obicei rezervat adultilor, pentru ca exact acest lucru vrea si adolescentul dumneavoastra: sa fie sau sa para cat mai matur. Astfel, mesajul dumneavoastra nu-si va atinge scopul. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro