Cont personal

Relatia tata-fiica aflata la varsta adolescentei

autor: Echipa GP

 
Similare
Alimentatia scolarului trebuie sa indeplineasca, in general, aceleasi reguli ca si la varsta...
 
Pubertatea este o perioadă de transformări fizice şi psihice. Acestea pot fi bulversante...
 
Încă de la pubertate, copiii încep să-şi petreacă tot mai mult din timpul liber în...
 
Dezvoltarea inteligentei si gandirii copilului se desfasoara pe parcursul mai multor stadii:...
 
Procesul dezvoltarii autonomiei, in perioada copilariei mici, debuteaza odata cu achizitia...
 
Taguri: relatie  adolescenta  varsta  tata    fiica 

Relatia dintre tata si fiica este la fel de importanta ca cea dintre mama si fiica, chiar daca la prima vedere poate parea altfel. Dupa primii ani de viata, cei in care mama ocupa un rol central in viata copilului sau, indiferent de sexul acestuia, vine si randul tatalui sa-si faca simtita prezenta si influenta in viata sa. In cazul unei fiice, figura paterna este extrem de importanta. Ea influenteaza decisiv primele relatii pe care fiica le va avea cu baietii, atitudinea ei vizavi de barbati cel putin in anii adolescentei precum si relatia pe care ea o va avea cu oamenii, in general vorbind.

De obicei, tatii tind sa mearga intr-una dintre cele doua extreme atunci cand abordeaza relatia cu o fiica adolescenta. Fie incearca sa fie duri, considerand ca el este cel care trebuie sa-i impuna o anumita directie si sa n-o lase sa pice in anumite capcane, incercand de fapt sa o protejeze, fie incearca sa-i "cumpere" atentia si prietenia rasfatand-o excesiv, nerefuzandu-i nimic si oferindu-i totul pe o tava. Ambele extreme (ca orice extreme) sunt gresite.

In cazul in care esti un tata restrictiv, fiica ta va creste incercand sa se fereasca de tine. Te vei trezi in situatia neplacuta de a afla totul despre fiica ta prin intermediul mamei sale, lucru care nu va fi placut pentru niciuna dintre partile implicate. Tu te vei simti frustrat de faptul ca fiica ta nu doreste sa comunice cu tine, mama sa se va simti in permanenta prinsa la mijloc, iar fiica ta nu va beneficia de o relatie armonioasa si sanatoasa cu tatal sau.

Nici daca, din contra, o vei alinta peste masura, lucrurile nu vor lua o intorsatura mai placuta. Exista riscul ca fiica ta sa dezvolte o relatie proasta cu mama sa, pe care o va percepe ca pe "politistul rau", va ajunge sa creada ca i se cuvine absolut orice si nu va face nimic ca sa merite ceea ce dobandeste. Acest lucru se va resimti din plin mai tarziu, atunci cand ea va trebui sa-si construiasca o cariera si sa-si gaseasca un sot. Va avea, probabil, dorinta sa ajunga sefa peste noapte, fiind convinsa de faptul ca merita si va incerca sa-si gaseasca un sot care sa suplineasca pozitia tatalui, care sa o protejeze si sa o intretina, in loc sa incerce sa-si gaseasca un egal cu care sa dezvolte o relatie armonioasa si echilibrata.

O alta greseala pe care o poate face un tata vizavi de adolescenta sa, este sa se comporte cu ea ca si cum ar fi un baiat. Din stangacie si din teama si neintelegere, el nu va intelege ca fiica sa isi dezvolta feminitatea si o va trata ca pe un baietoi. Acest fapt e posibil sa dauneze dezvoltarii sale si formarii identitatii de femeie.

Cel mai bine e sa incerci sa iti percepi fiica adolescenta ca pe o persoana, pur si simplu. Va veni un moment cand va trebui sa-si poarte singura de grija si va trebui sa-si ia singura deciziile importante, si este vital ca ea sa fie pregatita sa faca toate aceste lucruri.

In final, e bine sa mai afli un lucru. Fetele sunt in general foarte sensibile, mai ales la varsta adolescentei, cautandu-si si dorindu-si aprecierea tatalui de multe ori chiar mai mult decat pe cea a mamei. De aceea relatiile reci sau dure ale adolescentelor cu tatii lor au o influenta puternica in dezvoltarea lor si pot lasa chiar urme adanci.

Nu uita ca scopul tau este acum sa formezi un echilibru, un triunghi echilibrat relational intre tine, fiica ta si mama ei. Amandoi sunteti la fel de importanti in viata ei si o veti invata sa fie un om bun, sa iubeasca si - cel mai important lucru - sa aiba incredere in ea si in ce poate face cu viata ei.

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro