Cont personal

Invata limbajul de pe internet

autor: Paul Cucu

 
Similare
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Din pacate, pe masura ce copiii descopera limbajul, descopera si partile lui rele, nu numai...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Cat de important este pentru copil cunoasterea unei limbi straine? Este indeajuns sa cunoasca...
 
Parintii trebuie sa le expuna copiilor, inca de la varste fragede, chiar prescolare, toate...
 
Taguri: problema  scrie  scriu  limba  scoala 
Cand suntem intr-un grup sau intr-o gasca invatam un anumit ritual dar si un  limbaj codificat pe care il stim doar noi, aratand ca facem parte din acel colectiv.
Unii parinti poate isi amintesc ce mod de comunicare foloseau cand erau mici, ca sa nu-i inteleaga parintii. Pasareasca (in care fiecare silaba a cuvantului se dubla, iar in locul consoanei din silaba dublata se aduga "p" ) sau poate Crizantema (in care fiecare litera din cuvantul crizantema era inlocuita cu o cifra)?

 
Fiecare generatie de copii a avut modul ei de joaca si de perceptie a lucrurilor. Insa, in momentul in care acestea scapa de sub control nu e tocmai bine. Copiii crescuti la coada mous-ului (si nu e o jignire) si-au indeplinit un vis, inocent de altfel - ca orice vis de copil. Au dorit sa poata scrie codificat si repede, foarte repede cu toata lumea, si din pacate acestor copii li s-a lasat bagheta magica la indemana - internetul. Ca orice lucru bun, devine periculos daca este in exces. In timp ce mirifica lume a calculatorului si a internetului ii invata pe micuti, noi, parintii, am fost cuprinsi de febra creditelor cu sau fara buletin: sa le dam copiilor, tot ceea ce noi nu am avut, pentru a fi "macar ei" fericiti.
Si totusi mai era o portita de scapare: invatatorii si profesorii. Dar si ei au fost cuprinsi de dezamagirea guvernelor, de "dublarea salariilor" si de haosul creat de fiecare ministru al invatamantului in parte.

Si astfel, ne-am trezit ca ai nostrii copii nu numai ca scriu codificat pe messenger si pe telefonul mobil, ci chiar in teze si lucrari la scoala. Nu numai ca folosesc calculatorul ca sa se joace ci il folosesc sa copie referate dupa referate.
Revenind, totusi ca parinte trebuie sa stii ce face copilul tau in fiecare minut. Nu e o scuza ca nu te pricepi la tehnologie sau ca nu ai timp.

De ce e necesar sa stiu limbajul folosit de copil?

    
Cunoscand limbajul utilizat pe retelele de socializare iti poate salva minorul din diferite probleme unele chiar foarte grave.

Iata ce se poate intimpla:

  • tentati de sumele mari de bani, ce pot fi castigate usor pe internet, copiii pot sa cada intr-o retea de prostitutie - cu consecinte dezastruoase pentru el ca viitor adult
  • sa dezvaluie informatii despre bunurile din casa unor asa zisi "prieteni virtuali"
  • sa socializeze si sa aiba incredere in pedofili

Atentie parinti!

Copiii, pe internet, nu mai folosesc semnele de punctuatie: np e vreo problema nu de ce  ar fi doar nu paw e cool shi dk ar fi idc lol gtg gf cu. In traducere libera folosind si semnele de punctuatie dar si cuvintele lipsa ar fi cam asa: "Nici o problema. E vreo problema? Nu! De ce ar fi? Doar nu se uita parintii (sa ma vada cum scriu). E foarte bine.  Si daca ar fi (o problema) nu-mi pasa. Rasete! Trebuie sa plec. (am intilnire) cu prietena. Ne vedem mai tarziu".

Si diacriticele sunt inlocuite: - "tz" si "sh" în loc de "t" si "s"

Ce spun specialistii:

Fenomenul ia amploare pe zi ce trece. Problema nu este ca tinerii scriu prescurtat si codat   pe retelele de socializare si  pe mobil, problema apare in momentul in care copilul nu mai face distinctia dintre scrisul pe internet si cel de la scoala si din viata de zi cu zi. Astfel s-a ajuns ca la teze si lucrari copiii sa scrie prescurtat, fara punctuatie si gresit gramatical. Psihologii precizeaza ca un lucru, un cuvant -  chiar daca este gresit, daca este repetat de foarte multe ori el este asimilat de catre copil ca un adevar.

Care sunt pericolele pentru copilul meu?

Scriind zilnic, ore in sir cuvintele prescurtat, fara semne de punctuatie, fara cratima practic asa se va obisnui. Presa romaneasca e plina cu exemple de elevi care scriu ca pe messenger - prescurtat si cu greseli gramaticale si de exprimare in limba romana. Pentru ei e aproape imposibil sa foloseasca limba romana corect, - e ca si cum ar invata o limba straina. De aici apar problemele la scoala, nu numai la limba romana ci la majoritatea obiectelor. Dar problemele vor continua si in societate atunci cand va deveni adult. Nestiind sa vorbeasca si sa scrie corect ar putea avea probleme la servici. 

Ce trebuie sa fac?

  • nu-i interzice folosirea calculatorului si al internetului pentru ca lucrurile s-ar agrava
  • calculatorul nu trebuie sa fie in camera copilului ci intr-un spatiu comun, in care sa aiba acces toata lumea si sa fie sub observatie permanenta
  • creeati-i un program de acces la calculator, o ora pe zi, dupa ce si-a facut lectiile
  • concomitent gasiti activitati zilnice in aer liber pentru copilul tau - ex: sport sau Cluburi ale copiilor unde sa isi faca prieteni adevarati si nu virtuali
  • cititul cartilor, mersul la biblioteca il vor determina sa vorbeasca si  sa scrie corect
  • discutati cu invatatorii si dirigintii daca apar probleme, sa va contacteze imediat
  • cereti sfatul psihologului de la scoala (nu e o rusine) sau unuia particular

Unde gasesc un dictionar cu expresii folosite pe internet?

Intrand aici vei gasi majoritatea cuvintelor si expresiilor utilizate pe retelele de socializare dar si pe mesageria telefoanelor.

Si ca o tema pentru acasa, pentru a va da seama unde se poate ajunge,  va rog sa incercati, macar sa intelegeti ce scrie o fata de 15 ani: 

Bo0na!....pueyy...let`s talk...ma cheama andreea...prefer deea deyutssa deyu etc etc..aja...plashe sa ma distez la sk...sa fak mijt0 d aia pro0shtii...sa fak poje[bOoOoOoala mea:x:x]...inv bn la sk[hai k ma da0 j eo0 male...bn da`aja e...]urask pr0ofa d sp....a dreq....f**k her=))=)) k am 4 la alergare in 2 min 600m...:((:((nu rade k t bat:(...da`asta e...n-ai c sa faki la pers l0k4s....luw:rom...mate:x...eng. ..franc[niki s nu ao0d]...plahse geografie[luw ddomn`profesor]...aja c mai e....orele q diriga[mf lau d t0t pwp ea:x:x]...

                             

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro