Cont personal

Importanta prieteniei in adolescenta!

autor: Anabela Hani

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: parintii    prietenii  persoana  adolescent 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul îşi creează un mediu corespunzător, împreună cu ei descoperă şi împarte bucuriile şi dificultăţile vieţii, în raport cu ei învaţă să se autodefinească. Prietenia de suflet deţine un loc privilegiat în lumea adolescenţilor, fiind vorba de o persoană nouă cu care îşi vor împărtăşi secretele.

Este vorba despre o persoană distinctă dar "la fel ca ei", care îi înţelege într-un moment al vieţii în care se simte adesea neînţeles, în special de către adulţi, care se confruntă cu aceleaşi dificultăţi şi îndoieli şi împreună cu care ar putea încerca să găsească soluţii la problemele comune. Cu această persoană va reuşi să facă faţă unor situaţii noi şi să descopere noi zone de interes. Adesea, această persoană este prietenul / prietena perfectă, fără niciun cusur, cu care se poate identifica în încercarea de a-şi atinge idealul.

Relatia de prietenie

Relaţia cu cel mai bun prieten / cea mai bună prietenă este prioritară, indestructibilă, foarte intensă şi nu permite nicio interferenţă din exterior. Cei doi tineri se înţeleg perfect şi împart totul.
Un adolescent fără un prieten adevărat, fără un confident de aceeaşi vârstă, trebuie să constituie un motiv de îngrijorare pentru cei din jur, deoarece personalitatea se clădeşte şi prin intermediul relaţiilor de prietenie.

Acestea îi crează un cadru de intimitate şi de aceea, adolescentul nu-i va prezenta părinţilor, de la bun început, pe toţi prietenii lui. Prin urmare, părinţii nu trebuie să se aştepte să-i cunoască pe toţi prietenii adolescentului lor, dar trebuie să realizeze că fiecare prieten prezentat este o mare dovadă de încredere din partea lui.

Este important ca părinţii să respecte intimitatea adolescentului în legătură cu prietenii săi, fără însă a afişa o indiferenţă totală. În fond, interesul pentru prieteni înseamnă interesul pentru persoana lui, ceea ce este esenţial pentru el. În acelaşi timp, devalorizându-i prietenii, părinţii îl devalorizează pe el. Este dureros pentru un tânăr să vadă cum părinţii lui îi dezaprobă prietenii pe criterii sociale, culturale sau personale.
Părinţii prietenilor săi pot constitui pentru adolescent un alt tip de model parental.

Această diversitate este pozitivă. Este o ocazie de a aduce la lumină calităţile de părinte dar poate determina şi unele comparaţii mai greu de suportat, părinţii proprii putând fi puşi într-o lumină proastă, relevându-se aspecte mai puţin plăcute din cadrul familial. Dar aceste deosebiri descoperite de adolescent între părinţii săi şi cei ai prietenilor îi permite să-şi nuanţeze relaţiile cu adulţii.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

<mySQL> : Conexiune nereusita la serverul de baze de date localhost!

Ne pare rau pentru inconvenient dar momentan baza de date nu este disponibila.
Va rugam incercati mai tarziu.

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro