Cont personal

Imi contesta autoritatea! Cum sa ma impun?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: autoritate  copil  adolescent  parinte  educatie 
Pentru parinti, punerea continua la indoiala a autoritatii lor de catre copii nu este deloc o experienta usor de asimilat. Dar nu uitati ca aceasta fronda permanenta nu este decat o etapa, trecatoare si indispensabila pentru devenirea copilului in adult.
Daca apar situatii conflictuale, este bine sa stiti ca nu dumneavoastra sunteti responsabili de aceasta degradare a raporturilor relationale si ca adolescentul traverseaza o perioada dificila, de-a lungul careia incearca sa-si gaseasca un loc propriu si sa se diferentieze de ceilalti.

O etapa inevitabila si constructiva

Mania contradictiei, continua opozitie fata de ceea ce spuneti si ce faceti dumneavoastra reprezinta modalitati prin care adolescentul incearca sa se delimiteze de contextul social in care a evoluat pana in pragul adolescentei. Din acest motiv va refuza propunerea dumneavoastra de a-l lua de la scoala, va evita sa va prezinte prietenii pe care-i are si nu va mai accepta regulile pe care i le impuneti, preferand sa urmeze altele, de obicei venite din exterior, pe care are impresia ca le-a ales.
Toate acestea nu reprezinta altceva decat o modalitate de a atrage atentia, pentru ca orice adolescent are dificultati de comunicare. Faptul ca va contesta fara incetare deciziile sau opiniile poate echivala cu un semnal de alarma.  Poate ca vrea sa va spuna ceva si nu-si gaseste cuvintele sau nu descopera momentul potrivit pentru a o face. 
Contradictiile si discutiile aprinse pot fi si un mijloc de a va arata ca are o personalitate ce trebuie descifrata, ca are gusturi si pareri personale, diferite de ale dumneavoastra.

Ce-i de facut?
  • Discutati, dialogati in permanenta, dar nu-i lasati impresia ca a castigat batalia. Pentru ca, in fond, dumneavoastra trebuie sa-i impuneti niste limite, sa-i oferiti o educatie coerenta si sa-i insuflati niste valori general valabile..
  • Initiati mereu discutii. Atunci cand exista o stare de conflict, adolescentul are dificultati in a face primul pas catre impacare. Propuneti-i sa descoperiti impreuna sursa problemelor care va impiedica sa comunicati si sa gasiti solutiile cele mai bune de rezolvare.
  • Negociati... cu masura. Dialogul si compromisul sunt indispensabile in orice relatie umana. Totusi, nu exagerati si nu-i cereti copilului opinia cu privire la orice chestiune. Daca ati impus limite stricte legate de ora de venire acasa sau daca nu sunteti incantati de un anumit amic al copilului dumneavoastra, in aceste domenii nu incap negocierile. In schimb, exista puncte asupra carora trebuie sa va aratati ceva mai flexibili: o intarziere de o ora peste limita de timp stabilita pentru venirea acasa nu-i o drama daca nu se repeta frecvent.
  • Explicati-i motivele care se afla in spatele regulilor, pentru ca el sa va inteleaga logica sa si priceapa ca ii vreti binele.
  • Incercati sa aveti mereu ultimul cuvant, fara sa fiti, insa, arbitrari si incorecti. Adolescentul are nevoie de repere, iar ceea ce s-a stabilit trebuie respectat. Nu-l lasati sa creada ca a castigat o disputa, pentru ca, astfel, respectul sau pentru dumneavoastra si pentru normele impuse de dumneavoastra va scadea.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro