Cont personal

Forumurile si chat-urile sunt periculoase pentru adolescenti?

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Taguri: chaturile  forum  adolescenti  pericole  socializare 
Mijloace de comunicare in spatiul virtual, formurile si chat-urile sunt un spatiu ideal de a conversa cu prietenii, dar, pe de alta parte, ele sunt si zone de intalnire si de schimburi de opinii intre persoane total necunoscute. Utilizate frecvent de adolescenti, aceste site-uri nu sunt intotdeauna eficient controlate de catre administratori, iar continutul mesajelor poate atinge zone delicate sau periculoase.

Astfel ca dumneavoastra, in calitate de parinti, va revine sarcina de a lua masurile de precautie necesare pentru ca adolescentul sa actioneze in spatiul virtual fara sa fie expus riscurilor.

Cum functioneaza aceste spatii de intalnire

Forumurile si chat-urile sunt locuri virtuale in care internautii pot schimba pareri, pot comunica pe marginea subiectelor preferate, pot demara relatii, pot adresa intrebarile care-i framanta cunoscutilor sau persoanelor necunoscute, pot gasi solutii la problemele cu care se confrunta, fie acestea tehnice, pshiologice, sentimentale etc.

Pentru a putea participa la discutii si a te integra in aceasta comunitate este suficient sa-ti deschizi un cont si sa te inregistrezi cu un pseudonim. Astfel, poti posta mesaje pe forum si poti afla raspunsurile celorlalti. In cazul unui chat, comunicarea si schimburile de opinii sunt instantanee. Daca pe forumuri topicurile sunt pastrate vreme de ani de zile si o simpla cautare pe google permite regasirea unui subiect discutat, chaturile sunt ceva mai "volatile", conversatiile nefiind inregistrate si nici pastrate in baza de date.
 
Conversatiile sunt monitorizate?
In principiu, forumurile organizate pe anumite domenii, cu topicuri numeroase de discutii libere, sunt supravegheate prin intermediul moderatorilor. Acestia au mai multe functii, printre care: sactionarea si stergerea continuturilor nepotrivite (conotatii sexuale, rasism, cuvinte jignitoare), mutarea postarilor la topicurile aferente, incheierea unui subiect inutil sau care nu se incadreaza in profilul site-ului.
Controlul se poate efectua inainte de publicare, prin citirea mesajului, stergerea cuvintelor licentioase si abia apoi acordarea permisiunii de aparitie sau posterior publicarii (prin stergerea mesajului considerat nepotrivit).

Daunatoare sau nu?
In masura in care adolescentul dumneavoastra foloseste aceste mijloace de comunicare in limite normale (fara sa piarda zilnic ore intregi in fata monitorului), acceseaza subiecte de interes scolar sau practice si discuta cu amicii, aceste tipuri de site-uri nu pot fi considerate periculoase.
Cand insa intra pe forumuri cu continut sexual explicit, cand demareaza discutii nepotrivite (mai ales cu necunoscuti) sau atunci cand se intampla sa se ajunga la jigniri, certuri prelungite si discutii generatoare de stres, lucrurile pot scapa de sub control. De asemenea, daca observati ca liceanul dumneavoastra isi pierde noptile in conversatii interminabile sau cand apar primele semne care arata o semi-dependenta, este cazul sa luati masuri.


Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro