Cont personal

Depresia in adolescenta – recunoastere si tratament!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Sportul reprezintă una dintre cele mai bune şcoli ale vieţii în care învăţăm să ne...
 
Taguri: depresia  la  adolescenti    adolescenti    probleme    timp  liber    medic    tratament 
La adolescenti, depresia se manifesta in mai multe moduri, unele simptome fiind dificil de recunoscut de catre parinti si chiar de catre adolescentii insisi. In cazul unora, depresia se manifesta prin manie si iritabilitate, in timp ce altii se confrunta cu simptome ca apatia si tendinta de autoizolare.

Cele mai comune semne de depresie

Pentru a avea un tablou complet al posibilelor fete pe care despresia le poate lua in perioada adolescentei, iata cele mai frecvente simptome dupa care aceasta stare poate fi recunoscuta:
 • Tristete, furie, schimbarea starii de spirit, iritabilitate.
 • Pierderea interesului pentru unele activitati candva agreate.
 • Pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate, insomnia.
 • Sentimentele de vina, de inutilitate.
 • Dificultatile de concentrare.
 • Gandurile morbide.
 • Durerile de cap frecvente si inexplicabile, durerile musculare sau stomacale, oboseala.
 • Absentele de la scoala sau o slaba performanta scolara.
 • Fuga de acasa.
 • Abuzul de alcool sau tigari, consumul de droguri.
 • Neglijarea regulilor de igiena personala, aspectul neingrijit.
 • Scaderea randamentului sau a tonusului.

Rolul dumneavoastra

Desi motivele pentru care adolescentii pot inregistra episoade de despresie sunt numeroase (singuratatea, plictiseala, schimbarile hormonale, lipsa activitatilor sau a precocuparilor, despartirile dureroase etc.), se pare ca lipsa de comunicare cu parintii sau pierderea conexiunilor familiale este un factor agravant. Intreruperea dialogului cu cei apropiati este originea cea mai frecventa a declansarii depresiei si a izolarii, adolescentul renuntand la a mai spera in sprijinul familiei. Simtind nevoia de a-si demonstra forta si capacitatile, de a fi apreciat si iubit, adolescentul se indeparteaza de familia care nu-i poate oferi aceste lucruri. 
De aceea, este esential sa petreceti cat mai mult timp alaturi de copiii dumneavoastra, sa programati in fiecare zi activitati interesante si amuzante, sa dialogati permanent cu acestia si sa le ascultati opiniile, sa aratati interes fata de activitatile lor si sa-i sprijiniti atunci cand se confrunta cu o dificultate. Incercati sa descoperiti care sunt centrele de interes ale adolescentului dumneavoastra, ce anume face la scoala, cum isi petrece timpul liber alaturi de prieteni... De asemenea, deschideti-i ochii cu privire la efectele nefaste ale consumului de droguri si alcool si aratati consecintele acestor obiceiuri.
Daca observati semnalmentele unei depresii manifestate de copil, incercati sa intelegeti cauzele acestei tristeti maladive sau cautati sa va interesati, cu mult tact, despre adevaratele ei motivatii. Nu excludeti posibilitatea ca dumneavoastra insiva sa fi contribuit la aceasta situatie si reflectati cu sinceritate la propriile gesturi si atitudini, pentru a descoperi daca aceasta situatie vi se datoreaza, chiar si intr-o mica masura.

Ce tratament?

Puteti discuta cu un medic de specialitate sau cu un psiholog, hotarand impreuna care ar putea fi calea de urmat. 
Medicatia poate fi utila in anumite cazuri, dar este de preferat sa alegeti o terapie mai putin radicala. Simptomele depresiei se pot atenua prin discutii cu psihologul, care-i poate oferi adolescentului diverse strategii de gestionare a emotiilor negative si a stresului. Dar, in marea lor majoritate, adolescentii sunt refractari la aceste mijloace de tratament, nu comunica si, de aceea, terapia poate fi un esec. Este bine sa va asigurati ca ii prezentati aceste ore de tratament ca pe o discutie amicala, nu ca pe o obligatie pe care trebuie s-o indeplineasca o data pe saptamana. 
Atunci cand depresia contribuie la scaderea severa a relatiilor sociale, la pierderea legaturilor cu scoala, la augmentarea consumului de substante nocive (alcool, droguri), este cazul sa apelati si la o terapie medicamentoasa. De asemeena, daca simptomele despresiei nu se estompeaza dupa intalnirile cu psihologul sau daca nu apar schimbari evidente in comportamentul adolescentului, antidepresivele pot fi recomandate de medic, in urma evaluarii psihiatrice. 

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro