Cont personal

Cum se poate gasi adevarata identitate

autor: Psih. Sofia Manuela Nicolae

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
Pentru cei care urmează un ciclu lung de şcolarizare, intrarea la liceu constituie un...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: copilul  grupul  identitate  viata  parintii 
O dată cu intrarea în adolescenţă, copilul începe să-şi caute adevărata identitate. În mod firesc, apare revolta împotriva adulţilor - a părinţilor şi a stilului lor de viaţă. Copilul simte nevoia să fie independent, să fie altfel.

Un pas important şi inevitabil în această etapă este identificarea  cu grupul de prieteni. Copilul adoptă un stil vestimentar aparte, ascultă numai un gen de muzică, foloseşte clişee verbale şi comportamentale. Făcând parte dintr-un grup, copilul aderă unui set de caracteristici şi le respinge pe altele. Astfel, el îşi construieşte o identitate mai mult sau mai puţin apropiată de realitate. De regulă, în marile oraşe, grupurile nu mai au drept liant provenienţa dintr-un anumit cartier sau clasă socială.

Copii din medii diferite

Copii din medii diferite şi cu un istoric de viaţă variat învaţă la aceeaşi şcoală. Acolo, grupurile se formează în funcţie de preferinţele muzicale, de afinităţi faţă de sport sau de obiectele de studiu. Grupul apare ca o familie mai mare. Copilul înlocuieşte dependenţa de părinţi cu o dependenţă mai laxă şi mai uşor de acceptat. Un copil care se revoltă împotriva regulilor impuse acasă poate accepta cu uşurinţă, paradoxal, regulile impuse de grupul de prieteni.

Adolescentii

Ulterior, în jurul vârstei de 16-17 ani, dar uneori mai târziu sau mai devreme, apar întrebări de genul: "Cine sunt eu?"/"Cum sunt eu?". Tânărul observă diferenţele dintre el şi ceilalţi membri ai grupului. Greşeala pe care o fac mulţi adolescenţi, chiar şi adulţi, este aceea de a nu-şi permite să se "răzgândească". O dată ce au adoptat un stil sau au luat o hotărâre le vine greu să renunţe, chiar dacă nu mai corespunde valorilor proprii. Dar viaţa este un proces dinamic. Avem oricând voie să ne răzgândim şi s-o luăm de la început, până găsim acel loc numai al nostru.

Adolescenţa este un timp al îndoielilor. "Ce va crede celălalt despre mine?" devine leit-motivul multor adolescenţi. Din păcate, aceasta este o întrebare care ne îndepărtează de noi înşine. Mai utilă în căutarea de sine este raportarea la eu: "Cum mă simt eu făcând acest lucru?".

Căutarea identităţii de sine este similară cu "drumul eroului" din mitologii. Părinţii nu o pot împiedica, însă o pot întârzia, printr-o atitudine greşită. În spatele acesteia se află teama de necunoscut şi, implicit, dorinţa de a menţine controlul.. Adesea, o găsim ilustrată în basme. Părinţii încearcă tot posibilul pentru a convinge un tânăr sau o tânără să adopte "calea bătută", drumul cunoscut (să se căsătorească cu mirele ales de ei sau să împiedice o călătorie aparent fără sorţi de izbândă). În cele din urmă, însă, părinţii sunt nevoiţi să lase inevitabilul să se producă.
Cum ştim când am găsit adevărata identitate? Atunci când putem fi în orice clipă sinceri cu noi înşine, iar ceea ce suntem şi ce facem ne aduce bucurie.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro