Cont personal

Complexele adolescentului: inaltimea

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Prima problemă pe care o întâmpină adolescentul este aceea a modificărilor corporale...
 
Prietenii au o mare importanţă la vârsta adolescenţei. Prin intermediul lor, tânărul...
 
Taguri: complexe    adolescenti    copii    prieteni    copil    inaltime 
In adolescenta, corpul copilului dumneavoastra trece prin niste schimbari radicale. Acesta este momentul in care copilul se transforma in adult. Din pacate, aceste schimbari sunt adesea foarte bruste, nu survin in acelasi moment pentru toti adolescentii si pot deveni, in unele cazuri, motive pentru tot felul de complexe.

Prea inalt sau prea scund in comparatie cu ce?

Adolescentii se raporteaza, mai intai de toate, la prietenii lor, la colegii lor de clasa, la cei care fac parte din anturaj. In functie de acestia, fiecare adolescent isi stabileste o medie de inaltime, pe care o percepe ca fiind „clasica”. Cu alte cuvinte, desi accesele de independenta si nonconformism sunt uneori de-a dreptul debordante, adolescentul cauta, in aceeasi masura, un conformism care sa-i confere siguranta prin apartenenta la un anumit grup de indivizi. Adica vrea sa gaseasca asemanari cu ceilalti.

Ce se intampla cu aceste complexe la maturitate?

Daca diferenta de inaltime intre el si prietenii lui nu este foarte mare, fara nicio indoiala, aceasta nu poate reprezenta o problema, nici acum si nici in viitor. Pe de alta parte, daca inaltimea sa este mult mai mare sau mult mai mica, lucrurile devin putin mai complicate. In majoritatea cazurilor, adolescentul sfarseste prin a accepta inaltimea sa ca pe ceva unic, care il caracterizeaza. Exista si cazuri in care complexul legat de inaltime are ca motiv tocmai incadrarea acesteia in medie, dar si aici, la maturitate, situatia se stabilizeaza. In cazuri rare, atunci cand vorbim despre indivizi foarte inalti sau foarte scunzi, este posibil ca acest complex sa se pastreze si la varsta adulta.

Cum il pot ajuta sa treaca peste complexe?

Desigur, parintii au un rol important de jucat in aceasta piesa! Pentru ca adolescentul dumneavoastra sa poata accepta diferenta de talie fata de altii de aceeasi varsta cu el, exista cateva reguli de urmat. In primul rand, evitati sa-i amintiti constant ca numai anumiti tineri, de o anumita inaltime, pot practica cutare sau cutare activitate sau sport, ca este singurul din familie care arata asa etc. Pe scurt, incercati sa nu il izolati inca si mai mult decat se simte deja. Ideal ar fi sa il considerati la fel ca ceilalti, fara sa va concentrati atentia pe inaltimea lui. Trebuie sa stiti sa folositi cuvintele potrivite si, mai ales, sa incercati sa va puneti in locul lui. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro