Cont personal

Adolescentul meu isi aduce mereu prietenii acasa!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescent    copil    prieteni    acasa 
Rasete pana in miez de noapte, interminabile discutii invaluite in nori grei de fum de tigara, ca sa nu mai vorbim de dezordinea care ramane dupa aceea… acestia sunt adolescentii. Impresia generala este ca preocuparile adolescentilor se rezuma la muzica sau la iesirile cu prietenii, dar se uita un aspect foarte important. Adolescenta este o perioada prin definitie a cautarii de sine, a raspunsurilor la intrebari. Adolescentul se cauta, are temeri, isi pune intrebari… Adesea, prietenii lui sunt singura modalitate de a se distanta de aceste framantari interioare si de aceea este foarte important sa nu-i limitati aceasta libertate. Va ramane rolul de a gasi o cale de mijloc intre nevoile lui si cele ale dumneavoastra.

De ce are nevoie adolescentul de prietenii lui?

In primul rand, pentru a-si canaliza nelinistile, intr-un mediu in care evolueaza indivizi cu aceleasi preocupari si cu aceleasi angoase. Incearca sa uite intrebarile delicate pe care si le pune un adolescent, pe care nu le poate adresa parintilor sau prietenilor, si la ale caror raspunsuri nu poate ajunge decat de unul singur. Asadar, in grupul sau se simte mai sigur pe el, mai puternic decat daca ar fi singur in camera lui. Se simte inteles de ceilalti, pentru ca se recunoaste pe sine in fiecare dintre acestia.

Apoi, pentru a se distra. Aceasta este varsta la care nu ratezi nicio ocazie de a petrece, fara a tine seama de consecinte. Apoi, prioritatile adolescentului sunt altele decat ale unui adult. Mai mereu, acesta lasa pe maine ce poate face azi. Ramane la latitudinea dumneavoastra sa decideti daca exagereaza cu acest tip de comportament, insa nu uitati sa-i lasati, intr-o masura pe care dumneavoastra o decideti, libertatea pe care si-o doreste atat de mult. Nu trebuie sa fiti prea severi cu el in aceste momente de destindere, care reprezinta o nevoie de baza pentru oricine. Asa ca de ce sa nu-i permiteti sa vina cu prietenii acasa, in conditiile in care intelege ca el este singurul responsabil pentru gestionarea timpului sau liber si ca trebuie sa respecte regulile din casa?

Ce faceti?

Discutati cu el si incercati sa ajungeti la un compromis. Daca si el face un efort sa va intampine la jumatatea drumului, cedati si dumneavoastra ceva. Desigur, cu conditia sa accepte regulile stabilite de comun acord. Puteti stabili anumite zile din saptamana in care poate sa vina acasa cu prietenii sai. Explicati-i ca si dumneavoastra aveti nevoie de o viata sociala, sau de odihna. Daca, intr-o anumita zi, chiar nu se poate, pentru ca aveti invitati, pentru ca v-ati programat curatenia generala etc., explicati-i ca pot merge la un alt prieten acasa, de data aceasta, si ca, cu prima ocazie, pot reveni. Nu-i selectati dumneavoastra prietenii pe care sa-i invite si nu interveniti prea mult in programul lor. Aveti incredere in el si in deciziile lui, pentru ca si el sa aiba incredere in ale dumneavoastra.

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro