Cont personal

Acomodarea in clasa a IX-a

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: clasa  scoala  tineri  parinti  adolescenta 
Intrarea in clasa a IX-a este echivalenta, pentru multi copii, cu debutul adolescentei. Prioritatile lor se schimba, sexul opus ii atrage din ce in ce mai mult (unii chiar isi incep viata sexuala), transformarile fizice si psihice sunt de natura mai mult sa le creeze o stare de confuzie.

Pe acest fond, la finalul clasei a VIII-a ei sunt pusi in situatia de a decide asupra viitorului, alegandu-si liceul la care vor invata. In unele familii aceasta alegere este facuta de parinti, copilul acceptand fara sa opuna niciun fel de rezistenta, in altele copilul va hotari singur sau vor aparea certuri intre el si parinti din acest motiv. Teoretic, clasa a IX-a este un moment in care copilul ar trebui sa fie suficient de matur pentru a-si cunoaste abilitatile, preferintele academice sau domeniile spre care este mai putin inclinat. Din pacate insa, cand primii opt ani de scoala constituie doar un efort de acumulare si redare a informatiilor, cand pentru copil si familie conteaza numai notele obtinute si copilului i se cere "sa ia zece la toate", cunoasterea de sine si maturizarea emotionala par sa aiba de suferit. Astfel, copilul tinde sa se lase influentat in alegerea liceului de familie sau de anturaj.

Adaptarea in clasa a IX ridica numeroase probleme

Desi nu atat de dificila ca acomodarea in clasa I sau a V-a, si adaptarea in clasa a IX-a poate ridica unele probleme. Acum, colegii sunt cu totul altii. Tine numai de abilitatile de relationare ale adolescentului sa-si formeze un grup de prieteni cu aceleasi interese. Acest lucru este mai simplu pentru tinerii deschisi, comunicativi, sociabili si mai dificil pentru aceia retrasi, emotivi, cu incredere mai mica in sine.
O alta bariera ce poate aparea in aceasta etapa este statutul socio-economic diferit al copiilor. Liceul, de regula, aduna copii din toate paturile sociale, din diverse cartiere, unele mai saracacioase, altele mai avute.
Este vremea la care copiii se compara unii cu altii, incearca sa cucereasca un anumit baiat sau o anumita fata, iar aceste diferente, vizibile imediat in vestimentatie si accesorii, pot slabi increderea in sine a unor tineri si asa incercati de cohorta de transhormari hormonale, fizice si psihice.

Clasa a IX-a este bogata in informatii

Din punct de vedere scolar, subiectele se aprofundeaza, devenind mai dificile. Totodata, miza este mai mare: bacalaureatul si pregatirea pentru facultate. Numarul de ore dedicate studiului ar trebui sa creasca proportional. Pe de alta parte, adolesenta - si debutul ei din clasa a IX-a - este varsta tentatiilor, a iesirilor cu prietenii, a primei iubiri, a desprinderii de aripa protectoare a parintilor. O data cu intrarea la liceu, din dorinta de a se adapta anturajului si de a fi acceptati, unii tineri pot lua niste decizii necugetate, care sa le influenteze negativ viitorul (consumul de droguri, tigari, alcool.) De aceea, in aceasta etapa este esentiala comunicarea cu parintii si intelegerea pe care acestia o pot oferi tinerilor.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro