Cont personal

Nu-mi plac hainele copilului meu adolescent!

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: haine  copil    stil  vestimentar    adolescent    moda 
Cand erau mici, totul era mult mai usor. Atunci parintii erau cei care le alegeau hainutele, iar ei nu prea aveau ce comenta. Acum, deveniti adolescenti, se imbraca singuri, iar uneori hainele pe care le aleg devin o problema. Fusta prea scurta, blugii taiati, culori fistichii, sclipici cat cuprinde... Sa nu mai vorbim de frizurile alea imposibile...

Daca nu imi place stilul pe care l-a adoptat...

Conform psihologilor, adolescentii isi afirma personalitatea prin hainele si coafurile pe care le aleg. Este o metoda de a se diferentia de altii sau de a-si afirma apartenenta la un anumit grup. Asta nu era ceva greu de dedus, mai ales daca zi de zi traiesti in casa cu un adolescent. Totusi, parca parul vopsit in verde nu este la fel de grav ca fumatul sau alcoolul. 

Asadar, ce poate face un parinte? 

Cel mai bine este sa va stapaniti reactia. Puteti sa-i expuneti parerea dumneavoastra, dar fara a-l critica. Stim cu totii cat de incapatanati pot fi tinerii, mai ales in situatiile in care discutati in contradictoriu. Pana la urma, e o chestiune de stil, iar stilurile se schimba. Mai devreme sau mai tarziu, va renunta la culoarea aceea imposibila din cap si va alege una mai "normala". In plus, trebuie sa incercati sa va puneti in locul lui si sa va raspundeti la niste intrebari: 
  • Ar fi corect sa il oblig sa-si schimbe stilul numai pentru ca mie nu-mi place? 
  • Oare nu sunt alte chestiuni mai importante pentru un parinte decat stilul copilului sau? 

Puteti incerca un compromis.

Aveti mai multe sanse sa obtineti un raspuns pozitiv de la copilul dumneavoastra daca acesta intelege ca sunteti dispusi sa cadeti la o intelegere. Daca vede ca se poate discuta. Spre exemplu, "sunt de acord cu parul verde, dar numai pana la sfarsitul acestui semestru, cand o sa vina bunica pe la noi si nu vrei sa se sperie"... sau "hainele poti sa le porti, dar cerceii ar putea sa dispara" etc. Important este sa nu insistati foarte mult ca el sa adopte un stil mai apropiat de gusturile dumneavoastra. Este posibil sa sfarseasca prin a si-l pastra inadins sa va faca dumneavoastra in ciuda. Poate cel mai important, aveti rabdare, nimic nu dureaza pentru totdeauna. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro