Cont personal

Prima relatie, prima despartire!

autor: Echipa GP

 
Similare
Cand adultii se despart, de regula au de suferit copiii. Ce am putea face, ca parinti, atunci...
 
Ai observat adeseori la copilul tau tendinta de a ascunde adevarul si iti este teama ca...
 
  Ce inseamna criza? Criza, fie ea ecomica, politica sau de alta natura, apare pentru...
 
  Daca ai intrat pe acest articol, inseamna ca ceva te framanta. Ceva,  dincolo...
 
Copiii sunt cei mai mari cheltuitori ai banilor munciti... de parinti. Banii de buzunar se...
 
Taguri: relatie  cuplu  despartire  parinte 
Atunci cand adolescentul dumneavoastra incepe prima sa experienta amoroasa, el face un pas mare catre maturizare. Si totusi, oricat de apropiat s-ar crede de universul celor mari, copilul nu este inca pregatit pentru obstacolele si dezamagirile legate de prima sa relatie, in majoritatea cazurilor urmata de prima despartire.

Parintii privesc cu teama prima iubire a adolescentului lor din mai multe motive: spaima unei alegeri gresite, frica de o posibila suferinta, ingrijorarea ca prima relatie nefericita sa nu marcheze viitorul afectiv al copilului. De aceea, fiecare parinte trebuie sa constientizeze ca are un rol important de jucat in aceasta etapa si ca trebuie sa-si pregateasca adolescentul pentru eventualele probleme, suferinte si obstacole legate de prima dragoste. Desi relatiile dintre tineri s-au schimbat mult, studiile arata ca adolescentii apreciaza implicarea discreta si sprijinul parintilor si tind sa aiba relatii afective mai sanatoase atunci cand sunt sfatuiti de catre adulti in privinta alegerilor pe care le fac.

Chiar daca nu puteti impiedica experimentarea unei posibile dezamagiri, va puteti ajuta copilul sa se ghideze cat mai bine prin labirintul unei prime relatii amoroase urmand cateva reguli.

Lectii de viata

Cum parintii au experienta in acest domeniu, este bine sa impartaseasca adolescentului ceea ce stiu despre intalnirile dintre un baiat si o fata. Nu intrati in detalii intime, ci limitati-va la cateva date organizatorice si practice: ce se spune si ce nu la primele intalniri, cum trebuie sa se comporte la un restaurant, cum vor plati cei doi tineri nota, cum sa puna capat unei discutii stanjenitoare, cum sa abordeze subiectul primei experiente sexuale etc. De asemenea, invatati-va copilul ce sa caute atunci cand isi alege prietenul/prietena. Desigur, adolescentul dumneavoastra are propriile criterii si idei, dar nu-i rau sa-i explicati faptul alegerea sa nu trebuie sa se faca in functie de aspectul fizic sau de popularitatea persoanei in cauza. Invatati-l ca ceea ce conteaza sunt gusturile comune, inteligenta celuilalt, placerea de a sta impreuna etc. Evitati insa sa judecati aspru alegerea sa, odata facuta. Majoritatea tinerilor care se indragostesc pentru prima data cred ca aceasta iubire va dura vesnic. De aceea, dumneavoastra, ca parinte, trebuie sa intelegeti acest vis copilaresc, chiar daca realitatea va fi cu totul alta.

Fixati reguli

Inainte de marea intalnire, este bine sa stabiliti de comun acord niste reguli clare. Trebuie sa stiti unde se duce adolescentul dumneavoastra, ce anume va face, cand se intoarce acasa etc. De asemenea, spuneti-i sa va sune cand ajunge si inainte sa vina spre casa, pentru a-i monitoriza intr-o oarecare masura actiunile. Daca simtiti ca trebuie sa stabiliti o limita de varsta pentru prima intalnire, faceti-o. De asemenea, pentru inceput, puteti sa impuneti ca aceste intalniri sa se faca doar in cadrul unui grup de prieteni.

Daca urmeaza despartirea...

Atunci cand o relatie se incheie, suferinta este coplesitoare si multi tineri raman marcati de aceasta dramatica etapa. Acesta este momentul in care parintii trebuie sa-si arate sprijinul neconditionat si sa gaseasca cele mai bune metode pentru a relativiza si a alina durerea. Visurile adolescentilor sunt mari, planurile lor sunt idealiste si contactul cu realitatea poate fi extrem de dezamagitor. Chiar daca relatia era condamnata de la bun inceput sau chiar daca a durat numai cateva saptamani, durerea copilului dumneavoastra este cat se poate de intensa. Abtineti-va de la comentarii neplacute la adresa partenerului, nu folositi expresia "ti-am spus eu" (atat de draga parintilor) si nu ii aratati cat de "fraier" a fost sa se implice intr-o astfel de relatie.
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro