Cont personal

Educatia tinerilor in scopul valorilor culturale

autor: Sebastian Stefan

 
Similare
Pe vremuri oamenii isi pierdeau dintii de tineri, dantura se ingalbenea si se inegrea si...
 
Computerele, jocurile video si internetul sunt, fie ca vrem, fie ca nu vrem, parte din viata...
 
Astazi, cand in toate casele exista un computer conectat la internet, accesul la materiale...
 
Pentru a avea o dezvoltare sanatoasa copii au nevoie de o alimentatie corecta. In afara celor...
 
Accesul la cultura este un drept fundamental al omului care ridica problema  si atunci...
 
Taguri: arta  copilul  cultura  catre 
Copiii ar trebui educati si indrumati spre cultura inca de la varste fragede, rol care este detinut in totalitate de catre parinti. Acestia ar trebui sa indentifice si sa indrume copilul in functie de abilitatile sale intelectuale, de talentele sale si nu in ultimul rand de preferintele sale. Modul in care ei asimileaza cunostintele dar si sursele din care le obtin trebuie sa ii fie aduse si formate chiar de catre parinti.
   
In momentul in care parintii ofera vizibil un astfel de interes pentru arta, ei vor deveni modele pentru copil si il vor motiva sa exploreze in felul lui lumea culturala. Isi pot dezvolta mult mai repede si mai armonios talentele iar dumnevoastra le puteti indentifica, si implicit indruma, copilul mult mai repede si mai sigur. Ca model al copilului trebuie sa lasati sa se vada respectul pe care il purtati pentru arta, astfel incat si el la randul lui sa poarte acelasi respect. El tebuie sa fie constient de valoarea culturala pe care aceste obiecte le poarta si sa le pastreze in cea mai buna stare, fara a le deteriora.

Arta in viata copilului tau

Dar totusi, cum puteti, ca parinte sa va implicati si sa indrumati copilul catre arta? Ei bine, exista mai multe "trucuri" pe care le puteti folosi. Incercati sa ii cititi din carti, faceti-l sa inteleaga cat de normala dar si necesara este lectura suplimentara, observati daca arata un talent neobisnuit la pictura si desen sau poate o ureche muzicala iesita din comun. Poate ca ii place doar sa asculte muzica sau sa vizioneze un film; indiferent de hobby-urile sale, intotdeauna exista un mod prin care il puteti conecta cu arta. Fiti intotdeauna atenti la ce face si ce spune si vedeti ce fel de pasiuni isi formeaza.  De exemplu daca are o pasiune pentru pictura puteti sa mergeti la un muzeu, lasandu-l sa admire operele si eventual oferindu-i explicati si lamuriri acolo unde este nevoie, sau la teatru pentru un copil pasionat de film. Este important sa alegeti materialele in functie de nivelul lui de intelegere si sa i le expuneti intr-un mod amuzant si captivant. Sursele se pot gasi la tot pasul, greutatea consta insa in motivatia si dorinta de a le exploata.

Cluburi de "cultura"

O alta modalitate de ai dezvolta talentele si implicit de ai face cunostina cu arta este inscrierea copilului in cluburi unde isi poate petrece timpul intr-un mod constructiv. Este posibil ca dupa o perioada sa nu ii mai placa unele activitati, dar inevitabil va gasi altele. Stati alaturi de el si exploatati toate aceste surse culturale, si chiar mai mult, invatati-l pe el cum sa le exploateze si cum sa obtina si sa asimileze informatii. Puteti sa folositi diverse metode pentru a aduce copilul in locuri care i-ar putea starni interesul pentru arta, cum ar fi sa il inscrieti la bilbioteca si din cand in cand sa ii cereti unele carti pe care sa le impumute pentru dumneavoastra, carti care pot fi citite impreuna cu el sau, la varste mai mari, pe baza carora puteti discuta si schimba impresii.
Asa cum spunea si un citat celebru "Copilul este un foc ce trebuie aprins si nu un pahar ce trebuie umplut."( François Rabelais)
Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro