Cont personal

Adolescentii si dorinta de independenta

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
În secolul 21 adolescenţii se confruntă cu situaţii poate mai dificile decât în orice...
 
O importantă transformare cognitivă a adolescenţei este deprinderea relaţiilor sociale....
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
Taguri: adolescent    discutii    copil    prieteni    pedepse    parinte 
 
"Tineretul nostru iubeste luxul, are obiceiuri proaste, batjocoreste autoritatea si nu mai are respect pentru varstnici. In ziua de azi, copiii sunt niste tirani". Aceasta descriere, care ar putea fi a oricarui parinte contemporan, este o constatare facuta de Socrate in urma cu 2400 de ani... 

Intr-adevar, adolescentii par sa dea de inteles ca ei cunosc mai bine viata decat adultii din preajma lor. Adultii, la randul lor, stiu foarte bine cat de vulnerabili sunt acesti "viteji" si cat de usor le poate reteza aripile contactul dur cu realitatea. Si totusi, disputa dintre generatii ramane, de mii de ani, ireconciliabila. 
Si astfel, dumneavoastra, parintilor, va revine sarcina de a le tempera elanul, de a le ingradi cateodata libertarea si de a le arata ca maturizarea inseamna a invata sa-ti pui singur limite.

Nevoia de independenta

Adolescentul simte ca, intreaga sa copilarie, a trait intr-un soi de inchisoare. Regulile stricte, pedepsele pentru fiecare eroare comisa, exigentele scolare si alte jaloane ferme il fac sa simta ca a ratat o multitudine de distractii si de placeri. La adolescenta, copilul dumneavoastra vrea sa-si ia revansa. Parintii, profesorii, adultii din preajma sa nu mai au dreptul sa-i dicteze conduita. Vrea sa se simta liber si sa se bucure de aceeasi independenta precum adultii.

O dorinta legitima? 

Este dificil sa limitati libertatea unui adolescent, pentru ca, atunci cand se simte ingradit, orice tanar riposteaza printr-o revolta. Cuvantul cheie al diplomatiei in relatiile copil-parinte este "dialogul". Cel mai indicat este sa stabiliti impreuna regulile pe care trebuie sa le respecte. 
Exista domenii in care puteti face concesii (intarzierea peste ora limita de venit acasa, o prietena sau a unui iubit cu care nu sunteti de acord, o tunsoare ceva mai fantezista), dar exista, de asemenea, subiecte asupra carora nu se poate negocia. In fond, adolescentul nu este inca un adult si, pana una-alta, dumneavoastra aveti autoritatea necesara pentru a va face ascultati si responsabilitatea pentru faptele copilului.

Independenta, un rau necesar

Adolescentul dumneavoastra are nevoie de aceasta independenta pentru a-si construi o personalitate proprie, si trebuie sa respectati acest lucru. Chiar daca este extrem de dificil, trebuie sa gasiti o cale de mijloc intre interdictie si permisiune, intre cedare si fermitate. Vrea sa aiba o trupa rock? Orice adolescent trece prin aceasta faza, a visului de a deveni o celebritate. La fel de repede cum apare, pasiunea se stinge insa. De aceea, este inutil sa-i interziceti acest capriciu. Dar puneti conditii. "Daca iti indrepti nota la matematica si termini anul cu o medie buna, vei primi o chitara electrica". In schimb, daca incepe sa fumeze in casa sau daca il vedeti venind acasa ametit, luati masuri ferme. Aceasta nu este o dovada de independenta, ci un gest de fronda. 

Nu uitati ca, oricat de mare s-ar considera, adolescentul este inca un copil care are nevoie de limite, de un cadru securizant. Daca il depaseste, este de datoria dumneavoastra sa-l intoarceti pe calea cea buna. 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro