Cont personal

Deficiente nutritive la adolescenti

autor: Echipa GP

 
Similare
Identitatea reprezintă conştiinţa imaginii de sine a individului, aşa cum este percepută...
 
Iubirea este unul dintre cele mai personale sentimente ale omului, fiecare având propriul...
 
Comunicarea nu se instaurează dintr-o dată! Este un proces lung şi dificil în care toţi...
 
"O sa-i ofer copilului meu tot ce n-am avut eu". Asta spun multi parinti, de fapt, toti...
 
Cand intri in camera unui adolescent parca ai intra intr-o zona de razboi. Nici in ruptul...
 
Taguri: deficiente  nutritive  fructe  adolescenti  sanatoasa 

Toata lumea, de la parinti, profesori si pana la specialisti, doctori in general, ii sfatuiesc pe tineri sa consume cat mai multe fructe si legume, sa bea lactate, sa manance hrana calda si sa mai renunte la dulciuri si fast-food-uri.

Insa adolescentii zilelor noastre sunt preocupati de cu totul altceva cand vine vorba de mancare. Fetele sunt foarte atente ca nu cumva ceea ce inghit sa contina prea multe calorii, iar baietii se feresc de tot ce inseamna grasime, si se concentreaza pe fibre, ca doar au nevoie de muschi nu de burta. Si mai exista cea de-a treia categorie, a celor care mananca in fuga, "inghesuie" pe gat o masa sanatoasa, pentru ca nu au timp de stat, trebuie sa ajunga pe terenul de fotbal, la intalnire sau la jobul part-time.

Insa atat "fandositii", fetele si baietii care au grija la ce baga in gura, cat si grabitii, gresesc fundamental. Fie ca esti fata sau baiat, ca ai timp de un film, de facut unghiile sau, din contra, simti ca n-ai vreme nici sa respiri, mai presus de toate esti adolescent. Adica esti la varsta la care organismul trece prin schimbari enorme, iar corpul tau are nevoie de o serie de substante pentru a se dezvolta armonios si sanatos.

Cea mai buna abordare pentru o alimentatie sanatoasa

Astfel, felul in care sunt abordate aspectele legate de necesitatile nutritionale ale organismului poate avea un impact semnificativ nu doar asupra modului in care se simt ei astazi, ci cum se vor simti peste 2-3 ani.
Ce trebuie sa contina o alimentatie sanatoasa? Diverse alimente din care organismul nostru sa poata sa-si ia elementele necesare. Si aici vorbim de legume, fructe, paine, cereale, orez si paste, lapte, iaurt si branza, carne, pui, peste, oua, fasole, mazare si nuci.
Toate acestea contin anumite substante benefice, ca atare specialistii le recomanda tinerilor sa manance acasa, unde mama gateste bine si de toate.
Fast-food-urile nu sunt o alternativa sanatoasa. Tin ele de foame, dar nu inlocuiesc in nici un caz mancarea sanatoasa si, in plus, ne fac si rau. Majoritatea snack-urilor, de genul cheeseburgeri sau cartofi prajiti, au un nivel foarte inalt de grasimi, zahar si sare, ingredintele pe care nu e bine sa le consumam in exces, ci in cantitati limitate. In plus, si dulciurile consumate frecvent ne pot face rau. Ele sunt o sursa aditionala de calorii, iar pe deasupra, au efect negativ asupra smaltului dintilor.

De ce substante avem nevoie si de unde le procuram

Cele mai frecvente deficiente de nutritie in cazul adolescentilor sunt deficitul de calciu si fier, obezitatea, dar si subnutritia. Factorii de risc in aparitia problemelor nutritionale sunt tulburarile alimentare, afectiunile cronice, sarcina la adolescente, o dieta vegetariana stricta ori consumul de alcool sau droguri. Iar astfel de deficiente au consecinte in viata adulta, atunci cand ele determina boli precum: obezitate, diabet, boli cardiovasculare, osteoporoza, intarzieri in maturizarea sexuala sau chiar cancer.
Si pentru ca, in timpul dezvoltarii, baietii castiga mai mult in masa musculara, iar fetele in tesut adipos, necesarul energetic si proteic difera de la unul la celalalt. La baieti creste pana la 16 - 17 ani, iar la fete urca incepand cu 12 - 14 ani, apoi scade.
Necesarul nutritiv zilnic pentru baietii intre 14 si 18 ani este: 3.000 calorii, proteine - 59 g, calciu - 1.000 mg, fier - 12 mg, zinc - 15 mg, acid folic - 200 mcg, sare - 6 g. Iar la fete situatia sta cam asa: 2.200 calorii, proteine - 44 g, calciu - 800 mg, fier - 15 mg, zinc - 12 mg, acid folic - 60 mcg si sare - 6 g.
Marea majoritate nu intelegem mare lucru din aceasta enumerare. Tocmai de aceea, e bine sa aflam si in ce anume se gasesc toate aceste „necesitati” zilnice.
Laptele si derivatele din lapte, cum ar fi branza ori iaurtul, furnizeaza in jur de 50% din aportul de calciu. El se mai gaseste si in: sardine conservate, faina alba si neagra, fructe uscate, nuci si seminte (migdalele sunt o sursa deosebit de buna), morcovi, gulii, telina si pastai, fie ca e vorba de mazare sau banala fasole.

Magneziul se gaseste in: cerealele integrale, nuci, migdale, alune, ciocolata, fasole alba, spanac, broccoli, mere, citrice, unele ape minerale si in anumite fructe de mare, cum sunt melci marini.
Fierul se poate fi asimilat usor daca mancam: galbenus de ou, ciuperci, carne rosie (cea de vita), dar si in legumele cu frunze verzi. Cantitati mari de fier, dar pe care corpul le asimileaza greu, se gasesc in radacina de patrunjel, urzici, fructe uscate, cereale integrale, cartofi fierti in coaja, migdale, alune si nuci.
Cat despre zinc, acesta se intalneste in cantitati mari in drojdia de bere, ceapa, ficat, cacao, alune, leguminoase, germeni de grau si crustacee.

 

Comentarii
Nu exista niciun comentariu adaugat inca.
Fii tu primul care comenteaza acest articol.
PRINT

Ultimele postari

Intra in lacafenea.ro